dilluns, 23 d’agost del 2021

Arròs amb bolets

 -Tot i que no sóc de fer propaganda, la veritat és que ens hem aficionat a uns bolets deshidratats que quan els posem amb l'arròs, el resultat sempre és espectacular. Són de la marca Trevijano, boletus edulis deshidratados i els venen al consum de Catalunya, a València els vaig buscar i em van dir que no els tenien. Penjaré una recepta genèrica dels bolets amb carn, tot i que aniré dient com els he fet en la recepta que es correspon amb la foto.


INGREDIENTS:

-Arròs (Una tasseta o un poc menys de 100 grams per persona)

-Caldo de carn o de verdura (el triple que d'arròs, jo en este cas he posat caldo de pollastre que és el que tenia en casa).

-Carn (jo he posat taquets de llom de porc, perquè era el que tenia, però també podem posar conill, pollastre, costelles o el que ens agrade)

-Bolets (jo gaste els deshidratats, els trevijano, només s'han de posar amb aigua uns 15-20' abans de gastar-los, després els hem d'escórrer i ja està)

-Ceba

-All

-Oli d'oliva verge (jo sempre gaste aquest per cuinar)

-Sal

-Colorant (a mi personalment sempre m'agrada el color groguet per l'arròs, també podem gastar els preparats per paella que venen que porten colorant i safrà).


ELABORACIÓ:

-En una paella amb un bon xorro d'oli, sofregim la carn i la ceba tallada a trossets ben menudets i ho salem. Després afegim els alls picadets també. Quan ja està tot més o menys fet, afegim els bolets que haurem hidratat i escorregut i ho fem tot junt. Posem l'arròs a la paella per sofregir-lo amb tots els ingredients i mentre ho fem, escalfem el caldo en un altre perol fins que el portem a ebullició. Quan ja hem sofregit un poquet l'arròs, afegim el colorant i el barregem bé i després el caldo ja bullint. Deixem bullir a foc viu uns 10' o fins que veiem que l'arròs comença a assomar per damunt del caldo i baixem el foc perquè s'acabe de consumir el caldo. Quan ja està, apaguem el foc i deixem reposar l'arròs uns 10' abans de menjar-nos-el. 

dilluns, 16 d’agost del 2021

Orada en escabetx

 -L'altre dia vaig comprar una orada per sopar però al final vam eixir a sopar i no me la vaig menjar. Com que no la volia congelar, vaig estar buscant diferents receptes d'escabetx per tal de conservar-la. Entre les 3 o 4 que vaig llegir vaig fer la meua pròpia, que compartisc perquè ha quedat molt bona i vull recordar-la per la propera vegada.


INGREDIENTS:

-Una Orada mitjana

-Una ceba

-Una carlota

-Una tomaca

-Dos grans d'all

-Pebre negre (Entre 10 i 15 grans)

-Oli d'oliva verge extra (Un poc més de mig got)

-Vinagre de vi blanc (Un poc menys de mig got)


ELABORACIÓ:

-Si no ens ho han fet a la peixateria, treiem l'espina i el cap del peix i li treiem els filets. De cada filet fem 2 o 3 trossos depenent de com siguen de grans. 

En un got, posem un poc menys de la meitat de vinagre i la resta l'omplim amb l'oli d'oliva i ho mesclem bé.

Tallem les verdures a trossets menudets i en posem la meitat en un perol. Tirem la meitat de la mescla de l'oli i el vinagre per damunt de les verdures i els grans de pebre negre. Repartim per damunt els trossos de peix i posem damunt la resta de les verdures i la resta de l'oli i el vinagre, fins que quede cobert o més o menys cobert. Li posem la tapa al perol i el posem a foc viu fins que comença a bullir. Quan bull, treiem la tapa del perol i deixem bullir a foc mig 25 minuts més. Passat este temps, apaguem el foc i deixem que es refrede en el mateix perol. Una vegada atemperat ja ens el podem menjar o el podem guardar en la nevera fins un altre dia. Jo me'l vaig menjar dos dies després i estava molt bo. 

diumenge, 24 de gener del 2021

Gofres

Com alguna vegada he comentat, aquest bloc va començar proposat per mon tio Roger per tal de compartir un recull de receptes tradicionals que ma mare m'havia anat passant i tenia apuntades en una llibreta. Després vaig anar afegint altres receptes tant d'ella com meues i al final s'ha convertit en la meua llibreta on tinc totes aquelles receptes que vull tindre guardades, amb el detall que esta llibreta està compartida amb tot el món. La recepta que penge hui no és meua, és de Rosa Espinosa Díaz, i l'he trobada en aquesta pàgina: https://cookpad.com/es/recetas/1888613-gofres-rapidos , ja fa temps vam comprar una sandvitxera gofrera, al lidl, i encara no havíem estrenat la part de gofres, com que teníem ganes, l'hem provat i la veritat és que són molt ràpids de fer i han quedat molt bons. Amb les propocions que posaré, que són la meitat de les originals ens han eixit 6 gofres, 4 sencers i dos més menudets.

INGREDIENTS:

-1 ou

-125 ml de llet

-50 grams de mantega

-50 grams de sucre

-125 grams de farina

-1 pessic de sal

-Mig sobre de llevat Royal


ELABORACIÓ:

-En un bol posem l'ou i la mantega un poc derretida i ho barregem bé. Afegim el sucre i seguim barrejant. A continuació afegim la farina, el llevat, la sal i la llet i ho barregem tot bé fins que quede uniforme. Ho deixem reposar un moment perquè isquen bambolletes i posem 3-4 cullerades per cada grofe. Prèviament haurem pintat la gofrera amb oli o mantega perquè no s'enganxe. En 3-4 minuts ja estaran fets, després podem deixar-lo més o traure'ls depenent de com de daurats els volguem.

diumenge, 17 de gener del 2021

Arròs meloset amb bledes i cigrons

 -Pel que tinc entès, a València és típic l'arròs amb bledes i fesols, però ma mare m'ha dit que sa mare, ma uela Pepica el feia amb bledes i cigrons. Aprofitant que tenia cigrons cuits i congelats he fet aquesta versió, com sempre, amb alguna aportació pròpia, la resultat és que en hivern estos plats de cullera senten molt bé i este arròs estava molt bo.

INGREDIENTS:

-Arròs (Uns 80 grams per persona seran suficients, quan l'arròs és caldoset normalment en necessitem menys que si és sec, però se'n poden posar 100)

-Caldo de verdura o de pollastre.

-Bledes (Netes i tendres si pot ser)

-Cigrons (Si ja els tenim cuits millor, jo he posat 200 grams cuits per dos racions)

-Ceba (1 per dos racions)

-All (2-3 grans d'alls)

-Oli d'oliva (Un xorret)

-Sal

-Colorant

ELABORACIÓ:

-La primera cosa que hem de fer, si no el tenim ja fet, és el caldo, jo he posat a bullir en un perol mitja ceba, una carlota i un contracuix de pollastre amb os una horeta amb julivert i sal per fer-lo.

En un perol, tot i que jo hui he provat a fer l'arròs en un Wok i també ha quedat bé, posem un xorret d'oli i sofregim la ceba i l'all talladets ben menudets. Quan comencen a estar dauradets, afegim les bledes talladetes a trossets no massa grans i les sofregim també. Quan ja ho tenim tot ben sofregit afegim l'arròs i el sofregim un poquet abans de fer-lo i li posem el colorant. Ho tapem tot amb caldo i afegim els cigrons cuits i ho provem de sal, si cal, n'afegim.


Consell de ma mare: Tenim el caldo en un altre recipient ben calent i posem el necessari per coure l'arròs i si cal, n'anem afegint perquè ens quede tant caldós com volguem. 

En uns 15 minuts l'arròs ja estarà cuit, però podem anar provant per comprovar el punt desitjat, tenint en compte que quan repose es farà un poquet més. El deixem reposar uns 10 minuts i ja està llest per servir.

Un altre consell: Si sobra arròs quan fem arròs caldós i el guardem per un altre dia, l'ideal és colar-lo i guardar-lo separat del caldo perquè no es passe. Quan anem a menjar-nos-el ja el posarem amb el caldo per escalfar-lo.