diumenge, 23 de desembre del 2012

Puré de cigrons

-Aquesta recepta és una d'aquelles que s'inventen per aprofitar menjar que ha sobrat. En aquest cas, sobres del putxero. Ma mare sempre diu que a ella li costa menjar-se els cigrons i que aquesta és una bona manera de fer-ho al mateix temps que s'aprofiten les sobres. Ací posaré que gastem només creïlla i carlota, però podem afegir també carn o el que volguem del que ens haja sobrat del putxero.

INGREDIENTS:
-Cigrons.
-Creïlla.
-Carlota.
-Caldo de putxero.
-Sal.

ELABORACIÓ: 
-Una vegada fet i menjat el putxero, s'agarren els cigrons que sobren, juntament amb un tros de creïlla i un de carlota i es posa tot al got de la batedora. S'afegix caldo de putxero i sal si és necessari. Es bat tot formant un puré i es va provant d'espessor i de sal, afegint més caldo o més sal si fa falta fins que està com volem. 

divendres, 14 de desembre del 2012

Galtes de porc al forn

-Vaig descobrir les galtes quan vaig vindre a viure a Catalunya, perquè a València no és un plat massa comú, però des que les vaig descobrir, m'agrada molt demanar-les allà on vaig, ja siga al forn, a la brasa o en salsa. La veritat és que aquesta recepta és una barretja de vàries que he consultat per internet, per tant, no és ben bé una recepta de ma mare, però he pensat que si jo li explique a ella i ella comença a fer-la, la puc considerar una recepta de Reme i penjar-la en este bloc. És una bona manera d'ampliar les receptes del bloc.

INGREDIENTS:
-Galtes de porc.
-Ceba.
-All.
-Oli.
-Sal.
-Brou (de verdures, però si no, podem fer-lo servir de carn). 
-Conyac.

ELABORACIÓ:
-En una paella amb un poc d'oli, anem sofregint les galtes per les dues cares fins que les deixem un poc dauradetes. A mesura que estan, les anem retirant del foc i reservant en un recipient que puga anar al forn. És important que la part de la galta amb os quede cap a baix i la part més carnosa cap a dalt.
 En la mateixa paella i amb el mateix oli, sofregim l'all i la ceba tallats a trocets menudets fins que estan més o menys dauradets. Quan ja estan, afegim un xorro de conyac i un poc de brou i els deixem bullir per netejar la paella i afegim tota aquesta barreja al recipient on tenim les galtes. Ens assegurem que el líquid tapa les galtes fins el punt que l'os no quede a la vista. Ho tenim 20 minutets a 200 graus i reguem bé les galtes amb la salsa i baixem la temperatura fins 150 graus. Ho deixem dins del forn i de tant en tant anem regant les galtes amb la salsa i assegurant-nos que sempre hi ha suficient, si no, afegim brou. En un parell d'hores, les galtes ja estan fetes.

dimarts, 11 de desembre del 2012

Puré de creïlles

-És un plat molt senzill i que quasi tot el món sap fer, però, l'altre dia, vaig pensar de fer-ne i vaig haver de cridar ma mare per preguntar-li com exactament. Per això vaig pensar que igual no era mala idea penjar la recepta per si a algú més li ve el dubte igual que a mi. Hi ha moltes maneres de fer-lo, aquesta és una:

INGREDIENTS:
-Creïlles.
-Aigua.
-Sal.
-Oli o mantega. 
-Llet.

ELABORACIÓ:
-Primer que res, netegem les creïlles i les posem a bullir senceres i amb pell. Jo ho faig a l'olla, posant-la al número dos i tenint-ho un minut o dos quan fan els pitos. Si ho fem amb un perol, farà falta tindre-les bullint una mitja horeta. 
 Una vegada cuites les creïlles, les pelem i les posem en un bol, on les anem xafant amb una forquilla. Abans de començar a xafar-les, haurem afegit oli o mantega, el que preferim. Ma mare sempre és més partidària de fer servir oli, però la mantega li dona un aspecte més xulo. Seguim xafant i, per aconseguir la textura adequada, podem afegir, o bé llet, o bé la mateixa aigua amb la que hem bullit les creïlles. Ho anem barrejant bé i afegint líquid fins obtenir la textura adequada. 

dimarts, 13 de novembre del 2012

Crema de carxofes

-Després de molt de temps sense posar cap recepta per diferents motius, tornem amb una de carxofes, que m'encanten, encara que m'agraden més al forn o a la brasa que en crema, però com que comença a fer fred, les cremetes ja van bé. L'elaboració és semblant a la resta de cremes, però amb aquesta, queden molts filets de les carxofes, per tant, si ens la volem menjar tranquils, és millor que la colem abans de menjar-la.

INGREDIENTS:
-Carxofes.
-Ceba.
-Creïlla.
-Oli.
-Sal.
-Aigua.

ELABORACIÓ:
-Pelem les carxofes llevant les fulles més grosses de fora i la punta i les netegem bé. Per una altra banda, pelem també la ceba. Ho tallem tot en trossos no molt menuts i ho posem a sofregir en l'olla o en un perol afegint un poc de sal. Quan ja està, afegim la creïlla tallada a taquets, ho tapem tot amb aigua i ho posem a bullir. Jo ho faig amb l'olla ràpida, en el número 2 (el màxim). La tinc a foc màxim fins que comença a fer els pitos, que la baixe a foc mig, un minutet i l'apague, i la deixe al foc perquè continue fent-se (com tinc cuina elèctrica es manté el calor, si no la tenim, hauríem de tindre-ho un poc més d'un minut). Si ho fem amb el perol, quan bull l'aigua la deixem uns 25 minutets perquè es coga la creïlla i ja està.
Posem els ingredients sense caldo a la batedora de got i després afegim caldo fins que els tapem més o menys, depén de la textura que volguem. Ho batem bé a la batedora i ho provem de sal i d'espessor i ja està. Alguna volta afegisc formatge de diferents tipus i també està bona. Abans de servir-la, si la col·lem, ens estalviarem anar apartant filets.

dimecres, 18 d’abril del 2012

Garró ("codillo") al forn

-L'última nit de Nadal, vam decidir canviar el menú, ja era prou dura de per sí, com per damunt repetir el de sempre. Ma mare em va sorprendre amb un plat que no havia fet mai, i que jo no havia provat mai, però de seguida li vaig dir: "això m'ho has d'ensenyar, eh?".

INGREDIENTS:
-Garró ("codillo"), un per persona.
-Ceba.
-Carlota.
-Altres verduretes que ens agraden.
-Oli
-Sal.
-Aigua.
-Conyac.

ELABORACIÓ:
-Posem un poc d'oli en un perol o directament a l'olla i sofregim el garró ben sofregit. Després afegim les verdures talladetes... la ceba i la carlota i allò que decidim. Quan està sofregit, ho tapem amb aigua i tanquem l'olla... ho fem bullir uns déu minuts, i... si a l'obrir, veiem que no està cuit, un poc més. 
 En una safata per posar al forn, posem el garró amb un poc de conyac i el seu propi caldo amb verduretes que ha quedat a l'olla. Si no volem afegir res més, ja està bé així, si no, podem afegir xampinyons o allò que ens apetisca. El posem al forn i... si veiem que es seca massa, anem afegint més caldo per damunt... Quan veiem que ja està ben rostit, ja està bo per menjar.

dimarts, 3 d’abril del 2012

Pepitos de pasqua

-No recorde la primera volta que els vaig menjar... de fet, crec que porte menjant-los tota la vida. Tampoc sé per què es fan sempre en Pasqua... supose que són costums de poble. El que sí sé és que a mi m'agraden molt i que... no hagués dit mai que donaven tanta feina com he descobert que donen ara que els he fet.

INGREDIENTS:
-Pepitos (les "pulguitas" del mercadona van bé, per exemple)
-Carn picada (de porc... si volem podem posar també de vedella, però en principi.."quan vam començar a fer pepitos jo ni sabia que existia la vedella, per tant, de porc").
-Pit de pollastre.
-Xampinyons.
-Pebre roig (per als catalans, pebrot. Ma mare diu que li agrada el que és verd i roig a l'hora)
-Tomaca ratllada (la triturada de pot ja va bé).
-Llet.
-Ou
-Oli
-Sal

ELABORACIÓ:
-En una paella, sofregim la carn picada i el pollastre. Quan ja està, retirem la carn i tallem el pit de pollastre a trossets ben xicotets. En la mateixa paella, fregim els xampinyons també tallats a trossets ben xicotets i els retirem. Després tallem el pebre i el fregim i, quan ja està fet, li afegim la tomaca ratllada. i baixem el foc, perquè la tomaca no vol massa foc A cada ingredient per separat li hem anat posant sal, i a la tomaca, li posem un poc de sal i un poc de sucre, per matar-li l'acidesa. Quan veiem que la tomaca ja està bona, afegim la carn i els xampinyons i ho deixem tot al foc prou ratet, perquè s'acabe de coure tot junt i vaja agarrant bon gustet. Després apaguem el foc i deixem que es refrede un poc.
 Mentre que vam tenint el sofregit a punt, anem preparant els pepitos, o com diu ma tia Pepita, els operem de la pendis. Els fem un tallet al lateral i, amb una cullera, o amb el dit ben net, els anem treient tota la molla de dins... segons ma mare, la podem reaprofitar per exemple per fer pilotes, "no s'ha de tirar res, que és pecat...". Per aquest mateix forat, amb una cullereta, els anem omplint amb el sofregit, assegurant-nos sobre tot que les puntes queden plenes.
 Una vegada els tenim tots plens, preparem dos plats, un amb llet i un altre amb ou batut, i una paella amb oli abundant ben calent. Passem cada pepito per la llet, deixant que empape bé, i després per l'ou i els fregim, no molt, per evitar que es cremen. Els posem en un plat amb paper de cuina per escórrer l'oli i ja estan.

diumenge, 25 de març del 2012

Magre amb allets i xampinyons

-"Mamà, he comprat magre a taquets, com el puc fer?". En aquell moment es produeix una "Brainstorm" perquè jo trie la manera que més m'agrade. Com que anava just de temps i encara més de ganes, trie esta, ben fàcil i ràpida. Podem afegir-li tot allò que ens agrade.

INGREDIENTS:
-Magre de porc (a taquets)
-Alls.
-Xampinyons.
-Oli.
-Sal.

ELABORACIÓ:
-En una paella, calfem oli i posem els alls sencers, fent-los un tallet i sense pelar-los ni res. Afegim la carn i la sofregim ben sofregida. Per una altra banda, tallem els xampinyons com més ens agraden, a làmines o a trossets més menudets, i els afegim a la paella. Posem la sal que ens agrade i ens esperem que estiga tot fet. La recpeta té moltes varietats, podem afegir ceba, o carlota o les verdures que volguem. També podem posar una fulleta de llorer o qualsevol altra espècia, o fins i tot un xorret de conyac.

diumenge, 18 de març del 2012

Truita d'espinacs

-Després d'un llarg temps d'inactivitat, tornem amb una recepta molt senzilla i molt ràpida de fer, i que a mi m'agrada molt, sobre tot des de que, quan era menut, em vaig obsesionar amb els espinacs per tal de ser igual que "Popeye".

INGREDIENTS:
-Espinacs.
-Alls.
-Ous.
-Oli.
-Sal.

ELABORACIÓ:
-Tallem els alls menudets i els daurem en una paella amb oli. Després afegim els espinacs nets (jo compre les bosses que venen ja netes i en pose una sencera). Quan els espinacs ja s'han reduit, ja estan fets. A mi no m'agrada cuinar-los molt perquè si no, amarguen.
 En un plat, batem els ous i afegim els espinacs amb els alls una vegada ja estan fets. Ho barregem bé i ho posem en la mateixa paella o en una altra ben calenta. Després ho cuinem com fem qualsevol truita.

divendres, 3 de febrer del 2012

Gaspatxo manxeg

-Un plat per menjar calentet a l'hivern, ben complert i amb molt d'aliment. La manera de cuinar-lo pot ser molt variada, però jo ací posaré la que fa ma mare, que a mi m'agrada molt.

INGREDIENTS:
-"Tortas cenceñas" (les venen en un paquet roig i blanc al mercadona, són una espècie de galetes o de trossets de pa).
-Conill.
-Pollastre.
-Tomaca triturada.
-Xampinyons.
-Alls.
-Llorer.
-Pebrella.
-Pebre negre.
-Pebre roig.
-Oli.
-Sal.

ELABORACIÓ: 
-En una paella, sofregitm el conill i el pollastre, si pot ser, posem parts que no tinguen ossos, només la carn, amb un poc d'oli i un cap d'alls sencers. Quan ja ho tenim sofregit, ho posem amb un poc d'oli i ho bullim perquè es coga bé la carn i també per fer un poquet de caldo. Per una altra banda, en un perol, podem fer el caldo amb els ossos de la carn que hem gastat i posar pebre negre, pebrella i llorer, perquè després este caldo el colarem i l'afegirem a l'anterior. 
 Una vegada tenim el caldo fet i colat i la carn cuita i desmenussada, agarrem un caldero o un perol, depén d'on volguem fer el gaspatxo i sofregim xampinyons amb allets sencers, els fem un tallet i no fa falta ni que els pelem. Després afegim tomaca triturada i deixem que es faça ben feta. Quan ja esta, afegim la carn i les tortes, ho sofregim tot bé i afegim pebrella i pebre roig. Ho tapem tot amb el caldo i ho deixem bullir entre 10 o 15 minuts fins que veiem que la pasta ja està cuita. La quantitat de caldo que gastem depèn de si ens agrada que quede caldoset o més dens. Si una vegada fet, el deixem reposar, agarra gustet i està més bo.

dimarts, 24 de gener del 2012

Pasteló de fresa i nata

-Com que el  bescuit està molt bo i és fàcil de fer però sol queda un poquet sec, es poden fer moltes variacions afegint ingredients que ens agraden, o que tinguem per casa, com en aquest cas, que tenia per casa bona cosa de freses.

INGREDIENTS:
Pel bescuit:
-Ous (sis)
-Sucre (180 grams)
-Farina (150 grams)
-Mantega (poqueta, per untar el motlle)
(si volem fer el bescuit més gran o més menut, només hem de fer les proporcions addients. Jo, per exemple, vaig fer el bescuit amb 5 ous, 140 grams de sucre i 125 de farina).
Pel farcit:
-Freses
-Nata (depén de quanta en volguem, un brick o més de nata per montar)

ELABORACIÓ:
-Com he dit, lo primer que hem de fer és un bescuit: Per començar, separem les clares dels rovells dels ous i les posem en un bol per la batedora de varetes, les alcem (les batem a punt de neu) i quan ja les tenim, afegim el sucre i treballem la barretja ben treballada. Per últim afegim els rovells dels ous i la farina i ho mesclem tot però ara ja sense treballar-ho massa, ho podem fer fins i tot sense encendre la batedora.
 Untem un motlle amb mantega i posem un poc de farina per damunt perquè no quede humit. Li donem la volta per tirar la farina i que no quede tampoc massa farinós i després aboquem tota la massa del bescuit en el motlle. Escalfem el forn a uns 150 graus i posem el bescuit dins. En mitja horeta més o menys ja se'ns haurà fet, però millor que el controlem i, quan veiem que està doradet, provem a clavar-li un ganivet i, si ix net, és que ja està.
 Una vegada  fet, el traiem del motlle i deixem que es refrede un poc. Després li anem fent talls horitzontals, per anar creant capes. Tants com poguem o volguem, dependrà de com ens ha eixit d'alt.
 Posem les freses en la picadora i les piquem perquè quede una pasteta amb un poc de suquet.
 Per una altra banda, montem la nata, amb la batedora de varilles. Posant-li la quantitat de sucre que creiem necessària. També podem comprar nata en spray, si no la volem montar, però no queda tant bona. 
 Una vegada tot preparat, anem fent capes, primer bescuit, després fresa, després nata i una altra vegada bescuit, i així fins que s'acabe. Dalt de tot, torna a quedar bescuit, però el podem tapar, tant amb fresa com amb nata, depén del que ens agrade més.

diumenge, 22 de gener del 2012

Batut de fresa

-Tenia moltes freses a casa i sabia que si no feia alguna cosa se'm farien malbé. Li vaig preguntar a ma mare i em va dir, lo més ràpid és fer un batut. Ràpid i refrescant.

INGREDIENTS:
-Freses.
-Llet.
-Sucre.

ELABORACIÓ:
-Rentem les freses i les tallem en el bol de la batedora. Afegim un poquet de llet, no molta, si queda massa espès ja n'afegirem més al final i ho batem. Ho tastem de dolç i si fa falta, afegim sucre. La textura i la dolçor són al gust de cadascú.

dijous, 12 de gener del 2012

Filet ("solomillo") "al papillote"

-Quan vaig provar a fer el pollastre al papillote i vaig vore quant m'agradava el resultat vaig pensar, "això s'ha d'explotar. Com sempre, vaig cridar a ma mare i li vaig preguntar i em va suggerir que fera el solomillo, que era molt tendre i tenia poc greix.

INGREDIENTS:
-Filet (solomillo) sencer, una vegada fet ja el tallarem a medallons.
-Ceba.
-Bolets (jo gaste els secs, perquè es couen i solten un suquet molt bo, si els tenim frescs o gastem xampinyons, també va bé).
-Espècies (les que volguem, a mi m'agrada posar herbes provenzals).
-Oli.
-Sal.

ELABORACIÓ:
-Precalfem el forn a uns 200 graus mentre que anem preparant el filet. Sobre un paper de plata, posem els bolets i, damunt el filet. Per damunt del filet repartim la ceba talladeta ben fineta i li tirem per damunt les espècies i un xorret d'oli (la sal millor que la posem una vegada fet perquè així la carn no fa tant aigua). Tanquem la plata ben tancada perquè el vapor no escape. Si el filet és molt grans, fem servir dos trossos de paper de plata, un baix i l'altre damunt i els unim bé per les vores tancant-los bé. Ho posem dins del forn ja calent i quan veiem que s'infla, mitja horeta més o menys ja està. Podem apagar el foc i tindre-ho 15 o 20 minutets més per assegurar-nos que s'acaba de fer. A l'hora de servir-ho, està bé tallar-ho en medallons.

dilluns, 2 de gener del 2012

Pasteló de pinya

-La veritat és que ma mare em parla d'este pastís dient que el feia quan érem menuts, però jo no el recorde. L'altre dia, quan el vaig fer per primera vegada, tenia la sensació que no l'havia provat mai. Resulta molt senzill de fer, ja que, com molts altres, es basa en el bescuit, hem de fer un bescuit i després anar obrint-lo per fer-li capes i omplir-les de nata i pinya.

INGREDIENTS:
Pel bescuit:
-Ous (sis)
-Sucre (180 grams)
-Farina (150 grams)
-Mantega (poqueta, per untar el motlle)
(si volem fer el bescuit més gran o més menut, només hem de fer les proporcions addients. Jo, per exemple, vaig fer el bescuit amb 5 ous, 140 grams de sucre i 125 de farina).
Pel farcit:
-Pinya (podem fer servir pinya natural o de pot, amb el seu suc o almíbar, que també ens farà falta).
-Nata (depén de quanta en volguem, un brick o més de nata per montar).

ELABORACIÓ:
-Com he dit, lo primer que hem de fer és un bescuit: Per començar, separem les clares dels rovells dels ous i les posem en un bol per la batedora de varetes, les alcem (les batem a punt de neu) i quan ja les tenim, afegim el sucre i treballem la barretja ben treballada. Per últim afegim els rovells dels ous i la farina i ho mesclem tot però ara ja sense treballar-ho massa, ho podem fer fins i tot sense encendre la batedora.
 Untem un motlle amb mantega i posem un poc de farina per damunt perquè no quede humit. Li donem la volta per tirar la farina i que no quede tampoc massa farinós i després aboquem tota la massa del bescuit en el motlle. Escalfem el forn a uns 150 graus i posem el bescuit dins. En mitja horeta més o menys ja se'ns haurà fet, però millor que el controlem i, quan veiem que està doradet, provem a clavar-li un ganivet i, si ix net, és que ja està.
 Una vegada  fet, el traiem del motlle i deixem que es refrede un poc. Després li anem fent talls horitzontals, per anar creant capes. Tants com poguem o volguem, dependrà de com ens ha eixit d'alt.
 Posem la pinya a la batedura i la triturem. Ens ha de quedar una pasta un poc líquida, perquè quan li la posem al bescuit el vaja empapant.
 Per una altra banda, montem la nata, amb la batedora de varilles. Posant-li la quantitat de sucre que creiem necessària. També podem comprar nata en spray, si no la volem montar, però no queda tant bona. 
 Una vegada tot preparat, anem fent capes, primer bescuit, després pinya, després nata i una altra vegada bescuit, i així fins que s'acabe. Dalt de tot, torna a quedar bescuit, però el podem tapar, tant amb pinya com amb nata, depén del que ens agrade més.