dijous, 23 de juliol del 2009

Arròs al forn amb fesols i nap


Segons ma mare aquest és "el millor arròs de tots", a mi m'agrada però el preferisc sense fesols i nap i amb cigrons, l'altra varietat que ja explicaré. Que quede millor o pitjor depén de la qualitat del nap, i com en la majoria d'arrossos, del caldo, en aquest cas, només gastarem carn de porc.

INGREDIENTS:
-Arròs (una tasseta per persona)
-Caldo (dos tassetes per cada tassa d'arròs)
-All
-Carn de porc (peu, que va molt bé pel caldo, costelles, cansalada,...)
-Butifarra (el que en castellà es coneix com "morcilla", no la butifarra catalana)
-Fesols
-Nap
-Oli
-Sal

ELABORACIÓ:
-Per preparar els fesols, els hem de posar amb aigua el dia d'abans, després es posen a bullir amb aigua i se'ls trenca el bull un parell de vegades, és a dir, se'ls afegix aigua freda perquè pare de bullir, així es fa que no senten tant malament i que no es desfacen després quan es cuinen.
Per fer el caldo, posem a bollir el peu de porc, per exemple amb una mica de ceba que després retirarem. Quan ja està, colem el caldo, i ens assegurem que ens queda el doble de caldo que arròs posarem, retirem la ceba i posem a sofregir en una paella amb oli el peu de porc, amb un cap d'alls, el nap tallat a trossos, els fesols (prèviament preparats) i la carn que tinguem (cansalada i/o costelles), si volem també podem sofregir un poc ací la butifarra i després retirar-la fins que la posem a la cassola del forn, o si no, la posem directament damunt de tot quen ho posem en la cassola per al forn. Afegim una mica de pebre roig per donar-li gustet i després ho tirem tot al perol on tenim el caldo colat per bullir-ho un poquet tot junt. Sofregim l'arròs en la paella que havíem reservat i quan ho tenim tot preparat ho posem tot junt i un poc de colorant per donar-li el color groguet en una cassola per al forn, que ja hem escalfat prèviament, i ho deixem fer-se fins que es consumix el caldo.

dissabte, 18 de juliol del 2009

Coques de dacsa


Plat típic de la comarca de la Safor, i més en concret dels pobles d'Oliva i Rótova. En aquest últim poble, que és el meu, són famoses les del bar nou, és molta la gent que ve allí només per menjar-les. El nom es déu a que per fer-les s'utilitza farina de dacsa, o com a mínim això és el que es feia en els seus orígens, quan era més difícil aconseguir farina de blat. Actualment es fa o bé mesclant totes dues farines o, com jo explicaré, només amb farina de blat. Les coques tenen forma redona i plana, i a dins es posa el "mullador", el que jo pose en aquesta recepta és el més típic, però ofereix moltes possibilitats depenent del gust de cadascú, després la coca es dobla per la meitat o s'enrotlla igual que es fa amb la pita.

INGREDIENTS:
-Farina
-Aigua (3 gots d'aigua per cada mig quilo de farina)
-Oli
-Sal
per al mullador:
-Tonyina (de pot)
-Ou dur
-Anxoves o sardines
-Tomaca fregida o ketchup

ELABORACIÓ
-En un perol, es posa l'aigua a escalfar i, quan bull, s'afegix la farina, un pessic de sal i un xorro d'oli. Es comença a moure i s'apaga el foc, després es continua movent fins que s'aconsegueix una massa compacta que es pot continuar amassant amb les mans amb compte de no cremar-se. Si queda massa farinosa, s'afegeix un poc més d'oli. Un cop la massa feta, es fan boles amb la mà i es posen dins d'una bossa de plàstic doblada per la meitat per tal de xafar-les amb un plat o qualsevol cosa que ens ho permeta per tal de donar-li la forma redona i plana. Així es van fent una per una i, un cop fetes, en una paella (funcionen molt bé les paelles prou velles, si s'escalfen bé primer) es tira un xorret d'oli i alguna goteta en la coca també, quan està ben calent, es posa la coca i es van cuinant així una darrere de l'altra.
Per al mullador, es posa la tonyina, es ratllen els ous durs i les anxoves es posen per sobre, un cop dins la coca, a mi m'agrada posar-li un xorret de ketchup, segons els llocs, es serveix el mullador amb tomaca fregida per damunt.

dijous, 9 de juliol del 2009

Fideuà


Aquest plat, pel que he llegit, és originari de la Safor, comarca on està el meu poble, Rótova, allà hi ha el costum de fer-lo amb fideus grossos, en canvi, en altres llocs, i també en Catalunya, es fa amb fideus més fins, això depén del gust de cadascú. Com a les altres receptes, posaré ací la manera en que ma mare m'ho ha explicat, encara que hi ha moltes variants:

INGREDIENTS:
-Fideus de fideuà (són els grossos, però depenent del gust, poden ser més fins)
-Caldo de peix
-Gambes
-Sípia i/o calamars
-Ceba
-All
-Tomaca ratllada
-Oli
per al caldo de peix:
-Cua de peix o filet de lluç o morralla (peixos menudets de roca)
-Ceba i altres verdures (carlota, tomaca, alls,...)
-Llorer

ELABORACIÓ
-Per fer el caldo, sofregim el caldo amb la ceba i la resta de verdura i les fulles de llorer, després afegim aigua i ho deixem bullir fins que està cuit.
En una paella, posem oli i sofregim les gambes amb el calamar i la sípia. Quan ja estan , s'aparten les gambes. Després afegim la ceba i l'all tallats ben menudets o millor ratllats. Quan ja està daurat, afegim la tomaca ratllada, després els fideus, aproximadament 100gr. per persona, una tasseta, i el caldo, ben calent, el doble de caldo que de fideus. Es deixar bullir a bon foc uns 10 minutets i després es baixa el foc perquè s'acabe de fer.

diumenge, 5 de juliol del 2009

Pollastre al forn


-Menjar típic i amb moltes formes de cuinar-lo, però des de que era menudet, que era un dels meus sopars preferits quan el feia ma mare, i aquesta és la seua manera:

INGREDIENTS
-Pollastre
-Ceba
-All
-Tomaca
-Oli
-Llorer
-Vi blanc o conyac

ELABORACIÓ
-Es tallen la ceba, la tomaca i l'all de la manera que cadascú preferisca, salem i especiem el pollastre i, en una cassola de fang untada amb oli, posem tota la verdura i el pollastre, juntament amb les fulles de llorer, li posem un poc d'oli i la posem al forn, prèviament escalfat. A la mitja horeta, es tira un xorret de vi blanc o conyac i es deixa al forn per que s'acabe de fer. Quan veiem que ja està, ho treiem del forn. (Com a variant, es poden afegir des del principi creïlles tallades en rodanxes o xampinyons).

dijous, 2 de juliol del 2009

Arròs al forn amb tomaqueta


L'arròs al forn tradicional, que per cert és el que a mi més m'agrada, es fa amb carn i cigrons. Aquest que presente a continuació, només té en comú amb aquell que l'arròs es cou dins del forn. Aquest arròs no porta carn, és molt més ràpid de fer, i molt menys pesat a l'hora de digerir-lo:

INGREDIENTS
-Arròs (una tasseta per persona)
-Ceba (depén del que ens agrade, jo per 3 persones en pose una)
-All (depén del que ens agrade)
-Tomaques (ratllades o de pot, jo pose un pot per 3 persones)
-Tonyina (de pot, un parell per 3 persones, més o menys)
-Pinyons (al gust)
-Sal (al gust)
-Colorant (no és necessari perquè la tomaca ja dóna prou color, però si ens agrada que l'arròs quede groguet en podem tirar un poquet)

ELABORACIÓ
-Tallem l'all i la ceba ben menudets (o els ratllem) i els sofregim en un perol. A continuació, afegim les tomaques ratllades. Quan veiem que ja està fet, en treiem un poc i ho posem en una paella, per sofregir l'arròs allí. Afegim al perol un poc de julivert i 2 tasses d'aigua per cada tassa d'arròs que posarem a la paella (podem posar un poc menys d'aigua, perquè la tomaca ja en solta). Sofregim l'arròs en la paella, juntament amb els pinyons. Quan bull l'aigua del perol, tirem la tonyina. Finalment, ho posem tot junt en una cassola de fang i ho posem al forn (escalfat prèviament) fins que es consumixca el caldo.