diumenge, 23 de desembre del 2012

Puré de cigrons

-Aquesta recepta és una d'aquelles que s'inventen per aprofitar menjar que ha sobrat. En aquest cas, sobres del putxero. Ma mare sempre diu que a ella li costa menjar-se els cigrons i que aquesta és una bona manera de fer-ho al mateix temps que s'aprofiten les sobres. Ací posaré que gastem només creïlla i carlota, però podem afegir també carn o el que volguem del que ens haja sobrat del putxero.

INGREDIENTS:
-Cigrons.
-Creïlla.
-Carlota.
-Caldo de putxero.
-Sal.

ELABORACIÓ: 
-Una vegada fet i menjat el putxero, s'agarren els cigrons que sobren, juntament amb un tros de creïlla i un de carlota i es posa tot al got de la batedora. S'afegix caldo de putxero i sal si és necessari. Es bat tot formant un puré i es va provant d'espessor i de sal, afegint més caldo o més sal si fa falta fins que està com volem. 

divendres, 14 de desembre del 2012

Galtes de porc al forn

-Vaig descobrir les galtes quan vaig vindre a viure a Catalunya, perquè a València no és un plat massa comú, però des que les vaig descobrir, m'agrada molt demanar-les allà on vaig, ja siga al forn, a la brasa o en salsa. La veritat és que aquesta recepta és una barretja de vàries que he consultat per internet, per tant, no és ben bé una recepta de ma mare, però he pensat que si jo li explique a ella i ella comença a fer-la, la puc considerar una recepta de Reme i penjar-la en este bloc. És una bona manera d'ampliar les receptes del bloc.

INGREDIENTS:
-Galtes de porc.
-Ceba.
-All.
-Oli.
-Sal.
-Brou (de verdures, però si no, podem fer-lo servir de carn). 
-Conyac.

ELABORACIÓ:
-En una paella amb un poc d'oli, anem sofregint les galtes per les dues cares fins que les deixem un poc dauradetes. A mesura que estan, les anem retirant del foc i reservant en un recipient que puga anar al forn. És important que la part de la galta amb os quede cap a baix i la part més carnosa cap a dalt.
 En la mateixa paella i amb el mateix oli, sofregim l'all i la ceba tallats a trocets menudets fins que estan més o menys dauradets. Quan ja estan, afegim un xorro de conyac i un poc de brou i els deixem bullir per netejar la paella i afegim tota aquesta barreja al recipient on tenim les galtes. Ens assegurem que el líquid tapa les galtes fins el punt que l'os no quede a la vista. Ho tenim 20 minutets a 200 graus i reguem bé les galtes amb la salsa i baixem la temperatura fins 150 graus. Ho deixem dins del forn i de tant en tant anem regant les galtes amb la salsa i assegurant-nos que sempre hi ha suficient, si no, afegim brou. En un parell d'hores, les galtes ja estan fetes.

dimarts, 11 de desembre del 2012

Puré de creïlles

-És un plat molt senzill i que quasi tot el món sap fer, però, l'altre dia, vaig pensar de fer-ne i vaig haver de cridar ma mare per preguntar-li com exactament. Per això vaig pensar que igual no era mala idea penjar la recepta per si a algú més li ve el dubte igual que a mi. Hi ha moltes maneres de fer-lo, aquesta és una:

INGREDIENTS:
-Creïlles.
-Aigua.
-Sal.
-Oli o mantega. 
-Llet.

ELABORACIÓ:
-Primer que res, netegem les creïlles i les posem a bullir senceres i amb pell. Jo ho faig a l'olla, posant-la al número dos i tenint-ho un minut o dos quan fan els pitos. Si ho fem amb un perol, farà falta tindre-les bullint una mitja horeta. 
 Una vegada cuites les creïlles, les pelem i les posem en un bol, on les anem xafant amb una forquilla. Abans de començar a xafar-les, haurem afegit oli o mantega, el que preferim. Ma mare sempre és més partidària de fer servir oli, però la mantega li dona un aspecte més xulo. Seguim xafant i, per aconseguir la textura adequada, podem afegir, o bé llet, o bé la mateixa aigua amb la que hem bullit les creïlles. Ho anem barrejant bé i afegint líquid fins obtenir la textura adequada.