dimecres, 24 d’agost del 2011

Arròs meloset amb peix i gambes

-Aquest arròs és l'equivalent pobre de l'arròs amb llamàntol (bogavante), però si el fas tant bo com ma mare, no té res que envejar-li. I segons ella, ma uela Pepica encara el feia millor, però a mi això em costa de creure, perquè millor és difícil, supose que serà consqüència d'allò que sempre diu ma mare: "Si t'ho donen fet està més bo".

INGREDIENTS:
-Arròs (una tasseta per persona)
-Caldo de peix (suficient per coure l'arròs, però la quantitat depén de lo caldós que ens agrade que quede).
-Gambes (les podem posar senceres o peladetes, si ho fem així, podem gastar la pell i els caps per enriquir el caldo.
-Clòtxines.
-Sepia o calamar
-Rap (o qualsevol altre peix, podem posar emperador, lluç o el que ens agrade).
-Pebre roig i verd (un trocet).
-Ceba (un tros)
-Tomaca ratllada (o de pot, una culleradeta o dos).
-Alls (un parell de dents)
-Oli.
-Sal.
-Nyores.
-Colorant i/o safrà.
per al caldo de peix:
-Cua de peix o filet de lluç o morralla (peixos menudets de roca)
-Ceba i altres verdures (carlota, tomaca, alls,...)
-Llorer

ELABORACIÓ:
-Per fer el caldo, sofregim el peix amb la ceba i la resta de verdura i les fulles de llorer, després afegim aigua i ho deixem bullir fins que està cuit, provant-lo de sal
 Per una altra banda, fem les clòtxines al vapor, ma mare les fa amb un poquet d'all i llorer i ja està, i les anem treient de la closca per posar només la molla a l'arròs.
 En una paella amb oli, sofregim les gambes i les retirem, si les posem senceres ja està, i si no, les pelem i fem un poc de caldo amb els caps i la pell, per afegir-lo al que tinguem. Després sofregim la sepia o el calamar a trocets i el peix i també el retirem. En el mateix oli, sofregim la ceba i el pebre i els alls sencers amb un tall per retirar-los després o talladets a trocets per deixar-los, com preferim. Afegim més endavant les nyores i l'arròs per sofregir-lo bé, així evitem que després se'ns passe. Ho ajustem tot de sal.
 En un perol, posem a bullir el caldo i li afegim l'arròs i la verdura, amb el colorant que ens agrade, també podem posar safrà. Entre 15 i 20 minuts tindrem l'arròs cuit, però millor que anem provant-lo perquè ens quede al nostre gust. Just quan està a punt d'acabar, afegim les gambes, les clòtxines i el peixet a trocets menudets i ho movem tot bé perquè quede mesclat. Ho deixem reposar bé i ja està bo per menjar. 
A l'hivern, normalment apetix més que quede més caldoset, per combatre el fred, i a l'estiu, més meloset, i tibiet en lloc de ben calent, però això ja va a gust de cadascú.

dissabte, 13 d’agost del 2011

Crema de porros (Vichyssoise)

-Per mi que m'agraden molt les cremes, éste és un plat molt adequat per l'estiu, ja que és una crema que es menja fresqueta i que està molt bona igualment, perquè les habituals(xampinyons, espàrrecs,...), fresquetes no m'agraden. Aquesta al principi de fer-la ma mare tampoc m'agradava, però poc a poc he anat agarrant-li gustet. L'elaboració és molt senzilla, similar a les altres cremes que he anat penjant al bloc.

INGREDIENTS:
-Alls porros
-Ceba
-Creïlla
-Oli
-Sal
-Aigua
-Pernil.

ELABORACIÓ:
 -En un perol amb un poc d'oli, posem a sofregir la ceba tallada a trossets i el porro, també talladet i ho ajustem un poc de sal. Quan ja ho tenim més o menys, afegim la creïlla tallada a daus i aigua fins que ho tapem tot. També podem sofregir més la creïlla si volem. Quan comença a bullir, ho deixem uns 25 minuts per tal que es faça la creïlla i després ho colem tot. És millor colar el caldo perquè així podem anar afegint-lo poc a poc a la batedora depenent de si volem la crema més o menys espesa. Posem tota la verdura a la batedora, jo preferisc utilitzar la de got perquè m'agrada més la textura que queda, ho cobrim amb el caldo que hem colat i provem per vore si ens queda molt espés i per provar-ho de sal, afegim el que falte i tornem a batre fins que quede al nostre gust. Deixem que es refrede o la mengem calenta, depén de com ens agrade o de l'època de l'any. La servim en un bol amb trossets de pernil i a gaudir!

dilluns, 1 d’agost del 2011

Gaspatxo andalús

-En temps d'estiu, és un menjar molt refrescant i molt sa, a part de molt fàcil i ràpid de fer. Si a més tens les tomaques de ma tia Pepita, encara queda més bo. Com ma mare, el faig a ull, pose els ingredients segons veig i vaig canviant per ajustar-ho al meu gust. Ben fresquet, ens el podem menjar amb alguns picatostes de pa torradet amb cullera o posar-lo directament al got per beure-se'l.

INGREDIENTS:
-Tomaques madures
-Pebre verd
-Cogombre (al meu poble, pepino)
-Ceba
-Oli
-Vinagre
-Sal
-Sucre

ELABORACIÓ:
-Pelem les tomaques i les tallem a trossos i les posem a la batedora, (jo gaste la de got, que és més còmoda i queda una textura molt bona) juntament amb trossos de pebre i cogombre i un trosset de ceba, lo del trosset de ceba és perquè no quede molt fort, però si ens agrada, podem posar-ne més. Les quantitats dels ingredients depenen del gust de cadascú. El principal és la tomaca, això sí, però la resta és lliure. Posem un xorret d'oli i de vinagre, també la quantitat depén del gust i un pessic de sal i un de sucre, per matar l'acidesa de les tomaques. Ho batem ben batut fins que quede una textura fina i ja està. Si ens queda massa líquid, podem afegir molla de pa per espesar, i si ens queda massa espés, podem afegir aigua.