dimecres, 25 de desembre del 2019

Espatlla ("paletilla") de corder al forn


-Com que l'any passat ens va costar tant de fer la cuixa de corder, que semblava que al final no es couria, aquest any ma mare va decidir comprar una espatlla pel sopar de Nadal, perquè és més xicoteta. A més, l'hem fet amb una recepta diferent, que li ha dit una amiga seua i, com sempre, posant aportacions pròpies. En definitiva, boníssim, i treient formalitats, amb un bon tros de pa, tot el que es veu en la cassola, que sembla cremat però que és ceba caramelitzada, és espectacular.

INGREDIENTS:
-Una espatlla de xai (en principi dóna per 3 persones si no és plat únic. Quan la comprem en la carnisseria, li podem dir que ens faça els dos talls per marcar els tres trossos).
-Cansalada ("panceta") un parell de tallades no massa grosses.
-Alls (2-3 grans)
-Ceba (Mitja o una, depèn del que ens agrade)
-Creïlles (Amb una grandeta pot ser suficient, però si volem més, com que queden molt gustoses, en podem posar més).
-Oli d'oliva
-Espècies (Timonet, pebrella, pebre negre,...)
-Sal
-Aigua
-Conyac

ELABORACIÓ:
-Un ratet abans de posar-la al forn ja la podem preparar, untem amb oli la cassola del forn en què la farem i fem un llit de ceba (no cal tallar-la massa fineta que es farà molt de rato). En cada tall de l'espatlla posem un gra d'all obert per la meitat i un tros de cansalada. Tirem totes les espècies i la sal per damunt i un xorret d'oli i ho deixem reposar un ratet.
Escalfem el forn al màxim i quan ja està, posem l'espatlla dins i ho tenim uns 15 minuts a foc alt (220º). Després afegim un xorret de conyac i un xorret d'aigua si veiem que la ceba s'està cremant massa i baixem el foc i el tenim entre 100 i 150 graus i anem donant-li voltes perquè es faça per les dues bandes, quan girem el corder, anem regant-lo amb el seu propi suquet. Si el tenim a aquesta temperatura, en 2-3 hores estarà fet, però depèn del forn i del gruix de l'espatlla, però hem d'anar mirant si la carn està cuita. Més o menys una hora abans d'acabar posem la creïlla cascada i li posem sal i oli. Si la tallem més fineta la podem posar més tard. Servim a cada persona un tros de l'espatlla, un tros de panceta i unes creïlletes, ho reguem amb el caldet i, per què no, un bon tros de pa. Boníssim.

diumenge, 15 de desembre del 2019

Arròs meloset amb bolets, carxofes i calamars

-L'altre dia em contava  ma mare que havia comprat bolets i s'havia fet un arròs amb bolets i gambes molt bo. Això em va canviar la idea que jo tenia de combinar els bolets només amb carn. A més, aprofitant que ara fa més frescoreta, apetix més menjar amb cullera, per això l'he fet meloset, tot i que el mateix arròs també es pot fer sequet. Respecte els bolets, els podem comprar, però donen tanta feina que jo normalment o els compre deshidratats o de pot.

INGREDIENTS:
-Arròs (1 tasseta per persona, per fer-lo meloset, jo preferisc gastar el bomba, perquè no es passa i, l'únic defecte que té per mi, que és que agarra menys gust, queda compensat pel gust del caldo).
-Caldo de peix (Si el fem sec posem el triple que d'arròs, 3 tassetes per persona, perquè quede meloset, amb 5 ja va bé, tot i que si ens agrada més caldós sempre en podem afegir més o afegir-lo després). Si gastem bolets deshidratats, podem posar un poquet de l'aigua que gastem per hidratar-los barrejada amb el caldo de peix perquè l'arròs tinga més gust de bolets.
-Bolets (Bolets variats o boletus preferisc jo).
-Calamar (Jo el gaste trossejat i congelat, que sol quedar molt bé)
-Carxofes (Les pelem i les tallem en gallonets, cada carxofa en 8-12 gallonets faig jo).
-All (Talladet ben xicotet)
-Tomaca (opcional, triturada o ratllada, jo n'he posat una culleradeta)
-Nyora (La podem posar al caldo quan bull uns 5 minutets perquè es faça blaneta i després separem la molla de la pell amb una cullera).
-Oli d'oliva
-Sal
-Colorant alimentari.

ELABORACIÓ:
-En un perol o cassola fonda (jo solc gastar el Wok), posem un bon xorro d'oli i sofregim el calamar trossejat, afegim les carxofes tallades i l'all picadet. A continuació afegim els bolets (els afegirem abans o després en funció de si són crus, deshidratats o de pot). Quan tot està sofregit afegim la tomaca i ho acabem de sofregir tot junt. A continuació posem l'arròs i el colorant i li donem una volteta a tot abans d'afegir el caldo, tenim dos opcions, posar-lo tot al principi o anar afegint poc a poc per controlar la quantitat, això sí, el que anem afegint l'hem de mantindre calent per no trencar el bull. En uns 15 minuts l'arròs ja està cuit, però al ser meloset, lo ideal és anar provant i parar un poquet abans del punt que busquem, perquè després el deixarem reposar un ratet fora del foc perquè acabe d'agarrar gustet i se'ns acabarà de coure.

diumenge, 1 de desembre del 2019

Peus de porc en salsa

-Quan érem menuts, ma mare va fer molta amistat amb Fina, una veïna d'Andujar, Jaén. Ara ja fa molts anys que ella se'n va anar a viure allà, però ells mantenen el contacte. No fa molt, li va fer una visita a ma mare i li va fer alguns plats i li va explicar les receptes, com sempre, ma mare me les explica a mi i jo també les aprofite. Una d'elles és esta.

INGREDIENTS:
-Peus de porc
-Ceba
-Pebre verd
-Pebre roig
-Tomaca triturada
-All
-Herba-sana
-Llorer
-Pebre negre (en gra)
-Aigua
-Oli
-Sal.

ELABORACIÓ:
-En l'olla ràpida, posem el peu de porc, uns allets, pebre negre en gra i llorer amb una mica de sol i coberts d'aigua i els cuinem uns 30 minuts perquè queden ben cuits. Si no gastem l'olla ràpida, ho haurem de bullir com a mínim una hora i mitja. Mentre es cuina el peu, en una paella amb un xorret d'oli d'oliva, sofregim la ceba i el pebre verd i el roig tallats menudets. Quan ja està afegim els alls picadets i la tomaca triturada o ratllada. 
Quan els peus ja s'han cuinat, colem el caldo per retirar el pebre, els alls i el llorer i posem en una paella els peus amb un poquet de caldo. Afegim el sofregit i un poquet d'herba-sana picada i deixem que cuine un ratet fent xup xup. Depenent de com ens agrade d'espesa la salsa afegirem més o menys aigua. Quan ja ha lligat tot bé, servim els peus de porc amb un bon tros de pa per mullar la salseta.


diumenge, 6 d’octubre del 2019

Arròs amb bròquil, calamars, gambes i espàrrecs

-Tenia un bon caldo de peix fet amb cap de rap al congelador i ganes de menjar arròs. Només era qüestió de buscar a la nevera i el congelador alguns ingredients que casaren. Des de menudets, a casa ens vam acostumar a menjar el que hi ha, de vegades ix millor i de vegades pitjor, però he de dir que aquest arròs està realment bo.

INGREDIENTS:
-Arròs (Una tasseta o uns 100 grams per persona)
-Caldo de peix (El triple que d'arròs, jo he gastat un que tenia fet amb un cap de rap i ja que el descongelava he aprofit per bullir un poquet en ell el bròquil i donar-li més gustet).
-Calamars (jo, al igual que les gambes he gastat congelats, els que ja venen trossejats, perquè era un arròs sense anar a comprar. Tot i això, he de dir que donen molt bon resultat a l'hora de fer arrossos).
-Gambes (ja pelades).
-Bròcul.
-Espàrrecs verds.
-All (un gra picadet).
-Oli d'oliva.
-Nyora.
-Colorant.

ELABORACIÓ:
-Si no tenim el caldo fet, el fem, jo normalment quan compre peix, si és blanc, dic sempre que em guarden el cap i l'espina i així sempre tenim l'opció, el bullim 15-20' amb un poquet de verdura i el deixem reposar un ratet i ja està. En aquest cas, jo en tenia un de rap. En el mateix caldo, li peguem un bull una miqueta al bròquil separadet en flors i així ja el tenim cuit, jo també pose uns minutets la nyora perquè quede blaneta i poder separar la carn de la pell.
En una paella posem un xorret d'oli i sofregim els calamars, perquè vagen deixat gustet a l'oli. Quan està afegim els espàrrecs tallats menudets i el bròquil que ja hem bollit una miqueta, en aquest ordre. Al final posem les gambes i l'all picadet. Quan ja ho tenim tot, afegim l'arròs i el sofregim també una miqueta, jo també tire un poquet de colorant perquè m'agrada l'arròs groguet. 
Una vegada hem sofregit l'arròs, posem el caldo ben calent perquè entre en ebullició només posar-lo a l'arròs i el tenim a foc fortet, fent xup xup uns 10 minuts o fins que vegem que ja assoma l'arròs perquè hi ha poc de caldo. Baixem el foc i deixem que vaja consumint-se poc a poc fins que queda l'arròs sec. Si volem que es faça socarrat, quan ja no queda caldo, deixem el foc un poquet més. Una vegada retirada la paella del foc, deixem reposar 10-15 minuts abans de servir perquè s'acabe d'assentar el gust i l'arròs. 

dijous, 25 de juliol del 2019

Polpets amb creïlles

-Hui, quan anàvem a sopar, ma mare m'ha dit que tenia polpets xicotets congelats però que no sabia com fer-los, i que la tia Pepita els feia molt bons, li ha preguntat i així és com els ha fet, per tant, la recepta de hui és de ma tia, molt bona i ràpida de fer, per cert.

INGREDIENTS:
-Polpets (En aquest cas nosaltres hem posat mig quilo)
-Creïlles (Amb un parell per aquesta hi hauria suficient, però això va al gust de cadascú)
-Alls (Els podem posar sencers i després llevar-los o posar-los picadets, també depèn de gustos)
-Pebre roig. (espècia, dolça o picant, com preferim, a mi m'agrada més dolça).
-Oli
-Sal
-Aigua

ELABORACIÓ:
-En una olla ràpida posem a sofregir els polpets (si els teníem congelats no cal que els descongelem del tot) i els alls amb un xorret d'oli i el pebre roig, tant com ens agrade. Quan ja ho hem sofregit, afegim les creïlles i ho tapem amb aigua. Si no havíem posat sal la posem ara, tapem l'olla i la posem al 2. El temps de cocció dependrà de la quantitat de polpet, per cada quilo, 10 minuts. Segons aquesta ràtio, nosaltres l'hem tingut 5 minuts. Amb aquest temps les creïlles, tallades a trossos mitjans han quedat molt bé. És possible que si posem més polp hagen de bullir massa temps i es desfacen, per evitar-ho les podem posar senceres o bullir-les a part (o cuinar-les al microones) i quan obrim l'olla afegir-les perquè agarren gustet. Tastem de sal i servim. Com passa amb molts d'aquests casos, un bon tros de pa no estarà mai de més.