dimarts, 31 de març del 2020

Mandonguilles de putxero


-Com que continuem confinats a casa, una altra recepta per fer amb coses que tenim per casa, en aquest cas les sobres del putxero. Abans de començar amb la recepta, dos aclariments: Al meu poble, quan parlem de mandonguilles ens referim al que en castellà es coneix com a "croqueta", tot i que també podem utilitzar el terme per les pilotes de carn; en segon lloc, dir que aquestes no les he fet jo, són de ma mare, de quan vaig estar amb ella al Nadal. Sempre espere a fer jo les receptes per penjar-les, però el confinament és una ocasió especial per no esperar. Pel que em va explicar ma mare, Carmencín, una amiga del poble, li va explicar com fer aquestes mandonguilles, tot i que la versió de ma mare és una adaptació. De tota manera agrair des d'ací a Carmencín per la seua aportació boca a boca.



INGREDIENTS:
-Carn (la que ens sobre després d'haver fet el putxero: pollastre, vedella, pilotes de carn,...)
-Creïlla, carlota i cigrons sobrants del putxero (poca quantitat, per acompanyar la carn)
-Un gra d'all
-Julivert
-1 ou
-Canyella (si ens agrada en podem afegir una miqueta, ma mare en sol posar a les mandonguilles)

ELABORACIÓ:
-Piquem l'all i el julivert i ho barregem bé amb la carn, i la creïlla, la carlota i els cigrons si és que n'hem posat i la canyella. Ho piquem tot o ho xafem bé amb una forquilla i afegim el rovell de l'ou, que haurem separat de la clara. Ho mesclem tot bé i anem formant les mandonguilletes amb les mans o amb una cullera. Posem oli en una paella i, quan està ben calent, anem passant les mandonguilles per la clara de l'ou i les fregim fins que queden ben daurades.

diumenge, 29 de març del 2020

Arròs confinat (amb costelles, carxofes i bolets)


-Li he posat aquest nom perquè és un arròs fet amb el que hi ha per casa... he vist que a aquesta manera de procedir Chicote li ha dit "cocina de resistencia". La qüestió és, que mirant el rebost he vist un brick de brou de carn dels que donen en les curses aquelles que abans féiem en l'exterior i un pot de bolets...seguint mirant, tenia unes costelletes en el congelador i unes carxofes en la nevera... i si ho juntem tot en un arrosset?


INGREDIENTS:
-Arròs (una tasseta o uns 100 grams per persona)
-Brou (el triple que d'arròs, tres tassetes, si no tenim brou podem posar aigua, però el brou sempre és més gustós).
-Costelles (jo és el que tenia, però evidentment podem posar altres coses)
-Carxofes (jo les pele i les talle en vuitens o dotzens segons com siga de gran).
-Bolets (en este cas els he posat de pot, però està justificat per les circumstàncies).
-Alls (un parell de grans per 3-4 racions)
-Oli d'oliva
-Sal
-Colorant alimentari.

ELABORACIÓ:
-En una paella, posem un xorro d'oli i sofregim les costelles fins que estan dauradetes. Un poc abans posem les carxofes tallades perquè tarden més que els bolets en fer-se. Pelem i piquem els grans d'all o els tallem ben menudets i els afegim amb els bolets. Quan ja està tot ben fet, afegim l'arròs i el sofregim una miqueta i afegim el colorant perquè quede groguet. Portem el caldo a ebullició en un altre perol i quan ja està el tirem a la paella. Deixem bullir tot a foc viu uns 10 minutets i després baixem el foc fins que es consumix tot el caldo. Si veiem que tenim massa caldo podem mantindre el foc alt més temps. I si veiem que s'acaba massa ràpid podem tapar-ho perquè s'acabe de fer l'arròs. Tot depèn del foguer i de l'arròs que gastem. Quan apaguem el foc el deixem reposar 10-15 minuts abans d'escudellar.

diumenge, 22 de març del 2020

Rabo de bou amb vi negre i xocolate


-Crec que cada vegada que cuine el rabo el faig d'una manera diferent, respecte al que tinc penjat amb salsa de vi negre, les principals modificacions són el xocolate negre, que he posat al final i que no he macerat les verdures. Aprofitant que l'altre dia Juanjo em va dur dos rabos de Binéfar i que tenia una ampolla de vi del Somontano guardat, he fet el confinament un poc més agradable.

INGREDIENTS:
-Rabo de bou (o de ternera, que és el que solen vendre't. Jo n'he posat un de 900grams i dóna per dues racions ben bones).
-Una ceba ben grossa (o dos més menudes)
-Una carlota (pastanaga)
-Dos creïlles mitjanes (si pensem que sobre rabo i congelar-lo, posem menys creïlla perquè no sobre, que si la congelem queda molt malament)
-Dos grans d'all
-Farina (per passar el rabo abans de sofregir-lo)
-Oli d'oliva
-Sal
-Vi negre (un bon xorro, però depèn de quant li agrade a cadascú)
-Aigua
-Xocolate negre (jo he posat un del 85% de cacau, un quadrat de 12,5 grams)
-Espècies (jo he posat romaní i timonet).

ELABORACIÓ:
-Ho podem fer en l'olla ràpida però jo preferisc fer-ho en el perol i fer xup xup. Salem el rabo i el passem per farina (ma mare em va donar la idea per enfarinar de posar-lo en una bolsa, tirar dins un poc de farina i menejar-ho bé perquè tots els trossos queden impregnats) i el posem en el perol amb un bon xorro d'oli per marcar-lo per tots els costats. Retirem el rabo i posem la ceba, la carlota i l'all en el mateix oli i posem la sal que volguem. Quan ja està ben sofregit afegim el rabo i les espècies i ho tapem tot amb aigua i vi en les propocions que volguem, però amb compte perquè el vi dóna molta acidesa a la salsa. Ho tenim fent xup xup com més temps millor, jo ho he tingut unes 3 hores, hem de controlar perquè el rabo no s'enganxe i perquè no ens quedem sense aigua. 25 minuts abans posem la creïlla, cascada perquè espesse un poc i quan està cuita, apartem la creïlla i el rabo i triturem la salsa amb les verdures perquè quede més fina. Afegim el xocolate perquè es vaja desfent i després el rabo i les creïlles que hem tret perquè tot agarre gustet. Apaguem el foc i ho deixem repossar abans de servir, amb bona cosa de pa (jo la creïlla la faig en el lekue, 5 ' a 800W i quan lleve el rabo i triture la salsa l'afegisc perquè agarre gustet)

dissabte, 21 de març del 2020

Pa de soda irlandès (Soda bread)

-L'altre dia la meua germana ens va enviar a mi i a ma mare una recepta d'aquest pa que té la particularitat que no necessita llevat, perquè es substitueix per bicarbonat. Ma mare em va dir que quan ella era menuda ja es feien aquests pans amb bicarbonat i llima. Com que aquests dies de confinament un té temps per moltes coses i no convé ixir massa a comprar, he fet una adaptació de la recepta, principalment per fer-lo 100% amb farina integral, aquests són els ingredients que jo posaré en esta recepta, però igual que he fet jo, es poden fer modificacions.

INGREDIENTS:
-300 grams de farina integral de blat (també es pot posar de la blanca)
-Un got de llet
-El suc de mitja llima (llimona pels catalans) 
-Una culleradeta menuda de sal
-Una culleradeta menuda de bicarbonat

ELABORACIÓ:
-Barregem bé la llet i la llima i deixem reposar uns 15-20 minuts. Posem la farina en un bol gran (ma mare sempre diu que és millor tamisar-la) i fem un forat al mig (com si fos un volcà). Afegim la sal i el bicarbonat en el forat i comencem a barrejar tot bé amb una cullera de fusta fins que tenim una massa uniforme. Ens untem les mans amb farina perquè no se'ns enganxe i amassem tot un parell de minuts. Després li donem la forma que volguem que tinga el pa. El podem fer redó, tipo pagès, però jo he preferit fer-lo allargat per triar si me'l vull menjar tallat en llesques o amb un entrepà. El posem en una safata de forn i el tenim mitja horeta al forn prèviament escalfat a 200ºC. Deixem que es refrede un poc i ja està bo per menjar.