dimarts, 29 d’octubre del 2013

Rabo de bou estofat

-Ja feia temps que tenia ganes de cuinar rabo, no sabia molt bé de què ni com fer-ho, però em feia gràcia.
Algunes voltes havia preguntat al mercat però no en tenien i, l'altre dia, per fin en vaig pillar, em va dir que podia agarrar-lo de vedella o de "buey" (la veritat és que no sé com es diu en valencià, per això ho he traduït com bou) i vaig triar aquest últim. Per fer-lo, la olla ràpida, per assegurar-se que queda ben cuit. Vaig comprar un rabo sencer, uns 800 grams, que em va dir que donava per dues persones, perquè té molt os, però com que vaig posar creïlles i salsa, donava per tres racions. Les proporcions dels altres ingredients, depenen dels gustos.

INGREDIENTS:
-800 grams de rabo de bou.
-Un porro.
-Una ceba.
-Dos dents d'all.
-Una carlota.
-Una tomaca.
-Quatre creïlles mitjanes.
-Oli.
-Sal.
-Julivert.
-Llorer.
-Romaní.
-Vi negre (un xorret, jo, com que no en tenia, vaig posar un poc de vi blanc i un poc de conyac, i el resultat és molt bo també).

ELABORACIÓ:
-Salem i enfarinem els trossos de rabo i els sofregim un poc en una paella i el reservem.
En l'olla ràpida, posem un xorret d'oli i sofregim la ceba, els alls, el porro i la carlota prèviament picats (jo ho faig a la picadora i queda més desfetet). Quan ja està ben sofregit, afegim els trossos de carn i ho tapem tot amb aigua (si tenim brou de verdures suau, millor). Afegim ara també les espècies, julivert, romaní, llorer o les que volguem i tanquem l'olla. Una vegada tancada l'hem de deixar a foc màxim a la posició 2 fins que comença a pitar. A partir d'eixe moment, baixem el foc a la meitat i hem de cuinar el rabo 20 minuts. Jo el que faig és apagar el foc als 5 minuts i els altres 15 aprofitar el calor de l'encimera perquè s'acabe de fer.  Passats estos minuts obrim l'olla i li afegim les creïlles tallades en daus. Ho tenim a foc suau uns 20 minutets sense tancar l'olla i ja està. Segons ma mare és millor no tancar l'olla amb les creïlles perquè és fàcil que es passen i es desfacen. La meua experiència també em diu que la salsa es pot enganxar massa si tenim massa estona l'olla a pressió.

dilluns, 21 d’octubre del 2013

Xampinyons al roquefort

-En casa ens agraden molt els xampinyons, i els mengem de moltíssimes maneres i acompanyant molts
ingredients diferents. Jo tenia el record d'algun bar en el qual me'ls havien tret sencers, farcits amb alguna cosa, i amb salsa. Vam decidir provar-ho i el resultat va ser molt bo, tant, que ara ho compartisc.

INGREDIENTS:
-Xampinyons (Com més grans, millor)
-Bacó (El podem comprar ja en tires o a tallades i tallar-lo en trossets xicotets, com volguem)
-Oli
-Sal.
Per la salsa roquefort:
-Formatge roquefort (la quantitat depén de com ens agrade de fort)
-Nata líquida (jo pose un brick menut, i la gaste per montar, perquè serveix per les dues coses, en canvi si la compres només per cuinar, no serveix per montar).

ELABORACIÓ:
-Netegem els xampinyons ben nets i els llevem els troncs. Reservem els troncs i tallem els tronquets en trossets ben xicotets. En una paella amb oli, sofregim els troncs tallats juntament amb el bacó també tallat a trossets menudets. 
Per una altra banda, posem una paella al foc i desfem en ella un tros de roquefort. Quan ja està, afegim la nata i ho provem de sal, si fa falta, n'afegim. Deixem que la salsa colle un poc.
Posem els xampinyons en un recipient per anar al forn i els anem farcint amb el sofregit del bacó i els tronquets. Després tirem tota la salsa roquefort per damunt i posem el recipient al forn pre escalfat a 200 graus, en 15 o 20 minuts ho tindrem llest.

dimarts, 8 d’octubre del 2013

"Potitos" de pollastre

-Un dia estàvem al supermercat i Sílvia em va dir que els "potitos" (la papilla dels xiquets) de "ternera a la jardinera" estava molt bona. Vaig pensar que si la féiem en lloc de comprar-la, encara estaria millor. Vam provar de fer-la i quedava un poc massa forta. Se'ns va ocòrrer que amb pollastre seria més suau. Ho vam provar i ens va agradar molt. Ahí va el resultat:

INGREDIENTS:
(per dues persones)
-Pollastre (Vam provar amb entrecuix però quedaven trossets d'os i ens vam decidir per fer servir petxuga, 4 ó 5 filets fins).
-Fesols verds (Un bon grapat, depén del gust, jo els compre congelats).
-Ceba (Una sencera, o all porro, el que preferim).
-Carlota (Un parell).
-Creïlla (Una del tamany que volguem).
-Oli.
-Sal.
-Aigua.

ELABORACIÓ:
-Jo ho faig amb l'olla ràpida, que és molt més ràpid, i aquest és el procés que explicaré. Posem un xorret d'oli i sofregim tots els ingredients excepte la creïlla, que la afegirem al final. Ho hem de pelar tot i no fa falta que ho tallem molt menut, ja que després ho triturarem tot. Afegim la creïlla i ho tapem tot amb aigua. Afegim un poc de sal i tanquem l'olla amb el foc al màxim. Quan comença a fer els pitos, baixem el foc i jo la tinc un minut i l'apague, perquè, com que tinc vitro no d'inducció, quan apagues el foc, queda molt calor i s'acaba de fer. Si tenim inducció o tenim pressa i no ho podem deixar al foc perquè s'acabe de fer, ho hem de deixar 2 o 3 minuts com a mínim, és qüestió de provar. 
Quan obrim l'olla, posem els ingredients sense aigua en la batedora de got i després afegim un poc de l'aigua de la cocció, depén de com ens agrade d'espés, afegim més o menys, depén de si volem una crema o una "papilla". Ho provem de sal i si fa falta n'afegim més i ja està.

dijous, 3 d’octubre del 2013

"Hojaldre" amb "solomillo"

-Dos paraules incorrectes en només tres que en té el títol és un mal començament, però vull ser fidel a la
nostra manera de dir les coses. Correctament es diria pasta de full de filet.
 No fa molt, va vindre ma mare de visita a casa i no recorde com, vam acabar parlant de menjars i, concretament, de "solomillo", em va dir :"Mer em va dir una manera de fer-lo, molt fàcil i ràpida i que a tota la família li agrada molt". 
 No sé si la recepta que penjaré ara és exactament la de Mer (amiga de ma mare i de la família). Supose que en el pas de la recepta (boca a boca) d'ella a ma mare i de ma mare a mi pot haver hagut modificacions, però el que sí que sé, i amb Sílvia vam coincidir quan el vam probar és que "Això està boníssim".

INGREDIENTS:
-Pasta de full (jo compre la que venen fresca al mercadona, que és rectangular, però supose que vol qualsevol).
-Bacó (En tallades fines).
-Formatge (A mi m'agrada comprar el havarti)
-Pernil dolç (en talladetes fines).
-"Solomillo" (filet) de porc. (Un sencer, que no siga molt llarg perquè càpiga estirat dins la pasta de full ni molt gros perquè es faça bé per dins, jo normalment gaste un d'uns 400 o 500g).
-Un ou.

ELABORACIÓ:
-Estenem bé la pasta de full damunt de la safata del forn sobre el mateix paper en què ve enrotllada, perquè així evitem que s'enganxe després. Sobre la pasta de full, anem estenent les tallades de bacó fins que el cobrim tot, deixant buit a les vores per poder enrotllar-lo després. Per damunt anem fent capes, la primera de formatge i la següent de pernil dolç. Quan ja està, posem el "solomillo" prèviament salat al mig i ho enrotllemt tot tancant-lo ben tancat per les vores. Batem un ou i pintem bé el braç que ens ha quedat per damunt. Posem la safata al forn, prèviament escalfat a uns 180-200 graus i, en 30-45 minuts, a no ser que el "solomillo" fóra molt gros, ja estàrà cuit Ens el podem menjar calent, tallat en rodanxes com a la foto, o gelat com un entrepà al dia següent.