dilluns, 27 d’abril del 2020

Arròs confinat VI: Arròs al forn amb tomaqueta i tonyina


-Diria que aquest és un arròs típic de La Safor i que fora d'allí es coneix ben poc. Ma mare m'explica que lo típic era fer-lo amb tonyina natural, tonyina negra, i dessalar-la abans de posar-la a a l'arròs. Ella ara el sol fer amb tonyina de pot, i jo també i més ara que, confinats, el que és fàcil tindre a casa són conserves i no tant coses fresques. És un arròs molt més lleuger que l'arròs al forn tradicional, i pel que he llegit, també se'l coneix com arròs al forn d'estiu.


INGREDIENTS:
-Arròs (Una tasseta, uns 100 grams perquè en aquest plat el component principal és l'arròs, per persona)
-Aigua (El doble que d'arròs, 2 tassetes per persona)
-Tonyina (De pot, jo la compre en oli d'oliva, tot i que esta vegada he gastat bonítol, també en oli d'oliva, com que a mi m'agrada prou i aquest arròs porta pocs ingredients, jo pose una llauneta de tonyina per persona. Si podem, la manera tradicional és amb tonyina negra, posant-la en aigua abans per dessalar-la).
-Tomaca (podem gastar-la natural i ratllar-la o de pot, que per este arròs queda molt bé perquè li dóna més coloret i queda molt bona, jo gaste un pot de 400 grams per 3 racions, més o menys).
-Ceba i all (per fer el sofregit inicial, podem posar el que ens agrade, jo per una ració he posat mitja ceba i dos grans d'all xicotets)
-Pinyons (un grapat per persona)
-Creïlla (tallada a rodanxes no molt grosses i per posar-les per damunt).
-Oli d'oliva (un xorret per fer el sofregit)
-Sal (al gust)
-Sucre (Un poquet per rectificar l'acidesa de la tomaca)
-Colorant (Un poquet opcional, ma mare diu que no cal perquè amb la tomaca ja queda amb color, però a mi m'agrada groguet).

ELABORACIÓ:
-Pelem la creïlla i tallem unes quantes rodanxes i les fregim un poquet pels dos costats en un perol amb un xorro d'oli, la traguem i la reservem i en el mateix oli fem un sofregit amb la ceba i els alls tot tallat ben xicotet o picat, posem sal i deixem que es faça tot dauradet. Quan ja està daurat, afegim la tomaca, un poquet de sucre per matar l'acidesa i un poquet de sal per compensar. La tonyina la podem afegir al sofregit o després quan ja hem posat l'aigua, però, abans de posar l'aigua, hem de retirar un parell de cullerades de sofregit en una paella. Posem l'aigua en el perol i deixem que es pose a bullir, això serà el caldo en el que courem l'arròs. En la paella on hem posat un poquet de sofregit, posem l'arròs i els pinyons i ho sofregim tot un poquet, també posem posar un poquet de colorant i ja el tenim. Quan el caldo ja bull, en una cassola per anar al forn (preferiblement de fang) posem el contingut de la paella i repartim bé l'arròs per tot el fons de la cassola. Després afegim el caldo del perol amb la tonyina i el sofregit i posem la cassola al forn, prèviament escalfat a 200 graus. Després de mitja hora al forn mirem, si ja pràcticament s'ha consumit tot el caldo i l'arròs encara està duret, apaguem el forn i el tenim 10 minutets més, si no queda caldo i l'arròs està cuit, el traguem del forn, i si encara queda caldo, el tenim 10 minuts més sense apagar el forn. Quan traguem la cassola del forn, deixem l'arròs reposar 10 minutets i ja ens el podem menjar.

Vídeo recepta de l'arròs:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada