divendres, 10 d’abril del 2020

Arròs confinat III: Paella valenciana


-Tot i que la paella valenciana va ser la primera recepta d'aquest bloc, fa ja quasi 11 anys, aquella era més una recepta de referències que d'experiències. Ara puc penjar la meua versió de la paella, també basada en referències però és la que faig jo sempre, tinc clar que hi haurà discrepàncies i ingredients que trobareu a faltar, però és la meua versió... i tot i estar confinat, l'he fet com sempre.


INGREDIENTS:
-Arròs (una tasseta per persona, uns 80-100 grams)
-Aigua (el triple que d'arròs, 3 tassetes per persona)
-Conill i pollastre (1-3 trossets de cada per persona, depenent del que ens agrade i de la mida dels trossos. També podem posar alguna costelleta de porc que li dóna molt bon gust).
-Verdura: Fesol verd, fesol blanc i garrofó (és com un fesol blanc molt gran). (Si comprem congelat al mercadona una bossa que diu verdura para paella ja és això, i són unes 4-5 racions).
-Carxofes (si és temporada a mi m'encanten, i en l'arròs queden molt bé).
-Alls (depèn del que ens agrade, 1 gra d'all per cada 1-2 racions pot estar bé).
-Tomaca ratllada (una tomaca madura per ració està bé, però també depèn del que ens agrade. També la podem gastar de pot).
-Oli d'oliva (El suficient per sofregir la carn, no cal cobrir tota la paella perquè amb la carn s'estèn).
-Sal.
-Preparat per paella (són uns sobrets que ja porten safrà i colorant, hi ha de diferents marques).

ELABORACIÓ:
1. Posem oli en la paella i, quan està calent, sofregim la carn prèviament salada fins que quede ben dauradeta.
2. Mentre es fa la carn, pelem les carxofes, llevem les fulles de fora, tallem el rabo i les tallem en vuitens o dotzens, segons com siguen de grans. Quan la carn ja està quasi afegim les carxofes.
3. Pelem i piquem els alls i, quan les carxofes porten un poquet al foc, afegim la resta de la verdura i els alls (els alls els podríem haver posat abans, però a mi em fa por que es cremen, perquè deixen mal gust).
4. Quan la carn i la verdura ja estan, afegim la tomaca ratllada i deixem que es cuine tot bé. 
5. Mesurem l'aigua, (una manera és posar tot l'arròs en un recipient i després fer aquesta mesura tres voltes) i l'afegim a la paella. Mirem el nivell al que queda per tenir-lo controlat i afegim aigua suficient perquè estiga bollint un bon rato, així fem el caldo.
6. Mentre el caldo va fent-se, anem provant de sal i de gust i, si quan arriba al nivell d'aigua desitjat encara no està prou bé, afegim més aigua i repetim el procès.
7. Quan el caldo ja està fet i el nivell d'aigua és el que havíem mesurat inicialment, bullint, afegim  el preparat d'espècies (colorant i safrà) i després l'arròs intentant repartir-lo bé per tota la paella i que quede cobert, que no quede per damunt la carn.
8. Deixem bullir a foc viu, fent xup xup uns 10 minuts (passat aquest temps hauria d'estar assomant bé l'arròs ja) i, passat aquest temps baixem el foc perquè vaja consumint-se el caldo poc a poc (si veiem que ens quedem sense caldo abans dels 10 minuts, baixem el foc abans i si veiem que hi ha massa caldo tardem un poquet més en baixar-lo). Una vegada es consumeix el caldo, tenim la paella acabada. Si veiem que l'arròs se'ns està quedant cru, la podem tapar per allargar el procès.
9. Una vegada consumit el caldo del tot, treiem la paella del foc (si l'aguantem un poquet més al foc, se'ns farà el socarraet que a alguns ens agrada prou) i deixem repossar l'arròs 10-15 minuts i ja està bo per servir. (si ens ha quedat molt de toll, podem barrejar-ho tot bé abans de servir perquè el punt de l'arròs de dalt i el de baix no serà el mateix).

Adjunte la video recepta que vaig fer pels companys de l'institut, que enguany sembla que no la podrem menjar junts:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada