dimecres, 5 d’octubre del 2011

Arròs a la cubana

-Des de que era menudet sempre m'ha agradat moltíssim este plat, i a mon pare igual, no només per l'arròs, sino per l'acompanyament que sempre porta, un ou fregit i llonganisses, o cansaladeta, amb un bon tros de pa, un vertader plaer. Ma mare diu que en alguns llocs li posen també plàtan fregit, però jo sempre he dit que jo no en vull, sempre he preferit menjar-me la fruita al postre.

INGREDIENTS:
-Arròs (una tasseta per persona)
-Tomaca fregida (la podem comprar ja fregida o fregir-la nosaltres mateixos amb una miqueta d'oli).
-Ou (1 per persona)
-All
-Pebre verd(1 trosset)
-Carn (llonganisses, cansalada, o el que ens agrade per acompanyar)
-Oli
-Sal

ELABORACIÓ:
-Posem aigua a bullir en un perol i li afegim sal. Quan bull, posem l'arròs i, en aproximadament vint minuts (és millor que anem provant perquè depèn del punt que ens agrade a cadascú per l'arròs) ja està cuit, l'escorreguem i el rentem.
 Per una altra banda, en una paella amb oli calent, afegim la tomaca triturada per fregir-la (li podem posar un poquet de sucre per llevar-li acidesa). En una altra paella sofregim el trosset de pebre i l'all, que el podem tallar a trossets si ens el volem menjar o posar sencer per retirar-lo després i que només done gustet. En esta paella, quan ja està sofregit, afegirem l'arròs rentat i escorregut i el sofregirem un poc perquè agarre gustet.
 Torrem la carn i en oli ben calet, fregim l'ou. Ho posem tot en un plat i tirem la tomaca per damunt l'arròs. A mi m'agrada trencar l'ou i mesclar-lo bé amb l'arròs i la tomaca, però això va a gust de cadascú.

dimarts, 20 de setembre del 2011

Cigrons amb carn picada i tomaqueta

-Este és un plat senzill de fer però completet, i una manera fàcil de menjar llegums, que alguns no tenim molta costum i ens costa introduir-les en la nostra dieta. He de dir que jo mateix faig moltes variants d'aquesta recepta, amb bacon en lloc de carn, o amb espinacs, però aquesta és la manera que m'ha ensenyat ma mare i per això la penge així.

INGREDIENTS:
-Cigrons
-Carn picada de magre de porc (també podem fer servir la de vedella o la que ens agrade)
-Tomaca natural(ratllada o de pot)
-All
-Oli
-Sal
-Llorer
-Espècies (les que ens agraden, pebre negre, orenga,...)

ELABORACIÓ:
-La primera cosa que hem de fer és coure els cigrons (a no ser que els posem de pot, que ja estan cuits). Els posem amb aigua des del dia d'abans, omplim l'olla d'aigua i una fulla de llorer i afegim els cigrons. Si gastem l'olla ràpida, quan trau els "pitos", en un parell de minuts els tindrem cuits, si ho fem en un perol, tarda prou més, anem provant fins que estan bons. 
 En una paella, posem un all talladet a trocets amb una fulla de llorer i el sofregim un poquet en l'oli. Després afegim la carn picada ben desfeteta i, quan ja està cuita, afegim la tomaca (podem posar també una culleradeta de sucre per matar l'acidesa de la tomaca). Quan veiem que la tomaca ja s'ha reduit, afegim les espècies que volguem i l'última cosa, els cigrons ja cuits. Ho mesclem tot bé i ja està bo per servir al plat.

divendres, 9 de setembre del 2011

Rotllets d'ou

-Jo tinc el record de menjar des de menudet rotllets d'anis, estos són molt semblants, i igual de bons, però sense el gustet característic de l'anís.

INGREDIENTS:
-3 Ous
-3 Lllimonaes (gasificant per reposteria, cadascuna té un sobret blanc i un blau)
-Sucre (1 got, 250 grams).
-Oli (1 got menys 1 dit).
-Farina (la que admitisca la massa).

ELABORACIÓ:
-En un recipient en el que després podrem amassar, posem primer els ous i el sucre i ho anem barrejant. Després afregim l'oli i els sobrets blancs de les llimonaes i seguim mesclant, i per últim, afegim els sobrets blaus de les llimonaes i la farina i ho anem movent bé. Anem afegint farina fins que la massa es separa bé del recipient. En eixe moment ja podem començar a amassar. Treballem bé la massa i anem afegint la farina necessària i, quan ja ho tenim, comencem a fer boletes menudetes de massa, els passem el dit pel mig  i fem el foradet del rotllet. (si mullem el dit en l'oli és més fàcil perquè no se'ns enganxarà). Passem els rotllets per sucre, només per una banda, la que deixarem mirant cap a dalt, i els anem arreglant en una safata per posar al forn (fem els rotllets menudets i els posem prou separats a la llanda perquè al forn s'inflen i se'n pegarien els uns amb els altres). Precalfem el forn a 180º i posem els rotllets dins. En aproximadament un quart d'hora, els tindrem fets.

dimecres, 24 d’agost del 2011

Arròs meloset amb peix i gambes

-Aquest arròs és l'equivalent pobre de l'arròs amb llamàntol (bogavante), però si el fas tant bo com ma mare, no té res que envejar-li. I segons ella, ma uela Pepica encara el feia millor, però a mi això em costa de creure, perquè millor és difícil, supose que serà consqüència d'allò que sempre diu ma mare: "Si t'ho donen fet està més bo".

INGREDIENTS:
-Arròs (una tasseta per persona)
-Caldo de peix (suficient per coure l'arròs, però la quantitat depén de lo caldós que ens agrade que quede).
-Gambes (les podem posar senceres o peladetes, si ho fem així, podem gastar la pell i els caps per enriquir el caldo.
-Clòtxines.
-Sepia o calamar
-Rap (o qualsevol altre peix, podem posar emperador, lluç o el que ens agrade).
-Pebre roig i verd (un trocet).
-Ceba (un tros)
-Tomaca ratllada (o de pot, una culleradeta o dos).
-Alls (un parell de dents)
-Oli.
-Sal.
-Nyores.
-Colorant i/o safrà.
per al caldo de peix:
-Cua de peix o filet de lluç o morralla (peixos menudets de roca)
-Ceba i altres verdures (carlota, tomaca, alls,...)
-Llorer

ELABORACIÓ:
-Per fer el caldo, sofregim el peix amb la ceba i la resta de verdura i les fulles de llorer, després afegim aigua i ho deixem bullir fins que està cuit, provant-lo de sal
 Per una altra banda, fem les clòtxines al vapor, ma mare les fa amb un poquet d'all i llorer i ja està, i les anem treient de la closca per posar només la molla a l'arròs.
 En una paella amb oli, sofregim les gambes i les retirem, si les posem senceres ja està, i si no, les pelem i fem un poc de caldo amb els caps i la pell, per afegir-lo al que tinguem. Després sofregim la sepia o el calamar a trocets i el peix i també el retirem. En el mateix oli, sofregim la ceba i el pebre i els alls sencers amb un tall per retirar-los després o talladets a trocets per deixar-los, com preferim. Afegim més endavant les nyores i l'arròs per sofregir-lo bé, així evitem que després se'ns passe. Ho ajustem tot de sal.
 En un perol, posem a bullir el caldo i li afegim l'arròs i la verdura, amb el colorant que ens agrade, també podem posar safrà. Entre 15 i 20 minuts tindrem l'arròs cuit, però millor que anem provant-lo perquè ens quede al nostre gust. Just quan està a punt d'acabar, afegim les gambes, les clòtxines i el peixet a trocets menudets i ho movem tot bé perquè quede mesclat. Ho deixem reposar bé i ja està bo per menjar. 
A l'hivern, normalment apetix més que quede més caldoset, per combatre el fred, i a l'estiu, més meloset, i tibiet en lloc de ben calent, però això ja va a gust de cadascú.

dissabte, 13 d’agost del 2011

Crema de porros (Vichyssoise)

-Per mi que m'agraden molt les cremes, éste és un plat molt adequat per l'estiu, ja que és una crema que es menja fresqueta i que està molt bona igualment, perquè les habituals(xampinyons, espàrrecs,...), fresquetes no m'agraden. Aquesta al principi de fer-la ma mare tampoc m'agradava, però poc a poc he anat agarrant-li gustet. L'elaboració és molt senzilla, similar a les altres cremes que he anat penjant al bloc.

INGREDIENTS:
-Alls porros
-Ceba
-Creïlla
-Oli
-Sal
-Aigua
-Pernil.

ELABORACIÓ:
 -En un perol amb un poc d'oli, posem a sofregir la ceba tallada a trossets i el porro, també talladet i ho ajustem un poc de sal. Quan ja ho tenim més o menys, afegim la creïlla tallada a daus i aigua fins que ho tapem tot. També podem sofregir més la creïlla si volem. Quan comença a bullir, ho deixem uns 25 minuts per tal que es faça la creïlla i després ho colem tot. És millor colar el caldo perquè així podem anar afegint-lo poc a poc a la batedora depenent de si volem la crema més o menys espesa. Posem tota la verdura a la batedora, jo preferisc utilitzar la de got perquè m'agrada més la textura que queda, ho cobrim amb el caldo que hem colat i provem per vore si ens queda molt espés i per provar-ho de sal, afegim el que falte i tornem a batre fins que quede al nostre gust. Deixem que es refrede o la mengem calenta, depén de com ens agrade o de l'època de l'any. La servim en un bol amb trossets de pernil i a gaudir!

dilluns, 1 d’agost del 2011

Gaspatxo andalús

-En temps d'estiu, és un menjar molt refrescant i molt sa, a part de molt fàcil i ràpid de fer. Si a més tens les tomaques de ma tia Pepita, encara queda més bo. Com ma mare, el faig a ull, pose els ingredients segons veig i vaig canviant per ajustar-ho al meu gust. Ben fresquet, ens el podem menjar amb alguns picatostes de pa torradet amb cullera o posar-lo directament al got per beure-se'l.

INGREDIENTS:
-Tomaques madures
-Pebre verd
-Cogombre (al meu poble, pepino)
-Ceba
-Oli
-Vinagre
-Sal
-Sucre

ELABORACIÓ:
-Pelem les tomaques i les tallem a trossos i les posem a la batedora, (jo gaste la de got, que és més còmoda i queda una textura molt bona) juntament amb trossos de pebre i cogombre i un trosset de ceba, lo del trosset de ceba és perquè no quede molt fort, però si ens agrada, podem posar-ne més. Les quantitats dels ingredients depenen del gust de cadascú. El principal és la tomaca, això sí, però la resta és lliure. Posem un xorret d'oli i de vinagre, també la quantitat depén del gust i un pessic de sal i un de sucre, per matar l'acidesa de les tomaques. Ho batem ben batut fins que quede una textura fina i ja està. Si ens queda massa líquid, podem afegir molla de pa per espesar, i si ens queda massa espés, podem afegir aigua.

dilluns, 4 de juliol del 2011

Pastís de plàtan

-Quan em va explicar el pastís de poma, ma mare em va dir, que si posàvem melmelada de bresquilla per damunt en lloc de poma i trossos de bresquilla per damunt també, també quedava bé, o qualsevol cosa que m'agradés. Com que m'havia sobrat melmelada de poma i no tenia pomes, vaig decidir fer un pastís posant plàtan per damunt. Per tant, no és una recepta nova sino una modificació de la del pastís de poma.

INGREDIENTS:
-Plàtan
-Melmelada (podem fer la de poma o fer-ne servir qualsevol que ens agrade de pot).
-Ous (2)
-Sucre (60 grams)
-Mantega (60 grams)
-Farina (125 grams)
-1 pessic de sal

ELABORACIÓ:
Per fer la massa, batem un dels ous, i li afegim els 60 grams de sucre, la farina i la mantega, que haurem tret abans de la nevera perquè estiga més blaneta. Ho mesclem tot bé i ho posem en un motlle redó o una llanda, el que tinguem, jo faig servir un motlle de silicona i li pose damunt paper vegetal perquè no s'apegue. Per posar-ho al motlle, com que s'enganxa molt, em d'anar amb molta paciència, o er servir film transparent i després amb les mans per damunt ho anem estenent, perquè amb el film no s'apega, però resulta complicadet.
Una vegada tenim la massa ben estesa pel motlle, posem la melmelada escampada per damunt, ocupant-ho tot i, per damunt, posem el plàtan talladet a rodanxes i ben repartit per tot. A continuació, posem un ou batut per damunt i ho posem al forn, prèviament escalfat a 180 graus. Ho tenim uns 45 minuts i ja està bo per menjar-se.

dimecres, 29 de juny del 2011

Pollastre "al papillote"

-Ara que he passat un llarg període de dieta per culpa de mals de panxa, he hagut de buscar alternatives a la carn a la planxa però que foren igual de sanes, i esta és una manera de cuinar molt senzilla i sana. Si tenim un recipient de silicona, molt millor pel medi ambient, si no, podem utilitzar paper vegetal o paper d'alumini.

INGREDIENTS:
-Pollastre (preferiblement cuixa o entrecuixa sense l'os).
-Espècies (les que més ens agraden: herbes provenzals, romaní, pebrella, timonet,...)
-Oli
-Sal

ELABORACIÓ:
-Posem la carn en el recipient de silicona o bé damunt del paper de plata, afegim les herbes i doblem el paper de plata per la meitat per tapar el pollastre, després anem doblant les puntes perquè quede ben tancat, hem de tindre en compte que el pollastre es cuina al vapor, per tant ha d'estar hermètic perquè no s'escape el vapor. L'oli i la sal els posarem al final, quan ja el treiem del paper, perquè així és més sa, a més no fa tanta aigua la carn. Escalfem el forn a uns 180-200º i posem dines els trossos de pollastre embolicats d'un en un. Ho tenim aproximadament 45 minuts i després ho treiem del forn,  obrim el paper de plata per traure la carn, tirem el greix que ha soltat la carn i posem l'oli i la sal que ens agraden i ja està.

dissabte, 4 de juny del 2011

Pastís de poma

-Quan algú em diu que no li agrada el pastís de poma, jo li conteste: "...perquè no has provat el de ma mare". Perquè la veritat és que a mi és un postre que no m'agrada massa, però el que fa ma mare m'agrada molt i, per cert, ara que estic malalt de la panxa, és una de les poques coses dolces que puc menjar i em senten bé.

INGREDIENTS:
-Pomes (1,5kg)
-Aigua (1 got)
-Llima (1)
-Ous (2)
-Sucre (260grams)
-Mantega (60 grams)
-Farina (125g.)
-1 Pessic de sal.

ELABORACIÓ:
-Apartem un parell de pomes i, amb la resta,el got d'aigua, 200 grams de sucre i la llima, fem la melmelada de poma tal i com està explicat en la recepta anterior.
Per fer la massa, batem un dels ous, i li afegim els 60 grams de sucre, la farina i la mantega, que haurem tret abans de la nevera perquè estiga més blaneta. Ho mesclem tot bé i ho posem en un motlle redó o una llanda, el que tinguem, jo faig servir un motlle de silicona i li pose damunt paper vegetal perquè no s'apegue. Per posar-ho al motlle, com que s'enganxa molt, hem d'anar amb molta paciència, o er servir film transparent i després amb les mans per damunt ho anem estenent, perquè amb el film no s'apega, però resulta complicadet.
Una vegada tenim la massa ben estesa pel motlle, posem la melmelada escampada per damunt, ocupant-ho tot i, amb les dos pomes que havíem apartat, les pelem i les talem a quarts i les despessonem, per després fer tallets finets com es veu a la foto. Les posem fent una circumferència per fora i després en fem una altra per dins posant les tallades en sentit contrari perquè quede més guapet. Quan ja ho hem cobert tot amb poma posem un ou batut per damunt i ho posem al forn, prèviament escalfat a 180 graus. Ho tenim uns 45 minuts i, en traure-ho, ho pintem amb un pinzell amb l'almíbar que vam guardar en fer la melmelada i ja està llest per menjar-se.

divendres, 3 de juny del 2011

Melmelada de poma

-Mai he estat massa aficcionat a menjar melmelada. Recorde, quan era menudet i a casa desdejunàvem tostades, que tots se la feien amb melmelada i jo me la feia amb sucre. Aquesta melmelada, símplement la faig per després fer-la servir pel pastís de poma, explicat en una altra recepta, però també es pot fer servir per qualsevol altra cosa.

INGREDIENTS:
-Pomes (1,5kg de pomes menys un parell).
-Aigua (un got).
-Sucre (200g. aproximadament, depén de lo dolça que ens agrade, podem anar provant).
-Llima (una llima escorreguda, per als catalans seria llimona, ho dic per no crear confusions, que allà dalt, la llima i la llimona són dos coses diferents)

ELABORACIÓ:
-Pelem les pomes i les tallem a trossets. En un perol, posem tots els ingredients i ho posem a bullir a foc no molt alt. Ho tenim bullint prou de temps, com més millor, perquè la poma quedarà més desfeteta i l'aigua més consumida. Una vegada pensem que ja ha bullit prou, ho passem per un colador i l'aigua que queda, que serà almíbar, el reservem si el que volem fer després és un pastís de poma. La poma, la fem ben escorreguda i la guardem en un pot, ja tenim la melmelada feta.