diumenge, 10 de maig del 2020

Empanada de bonítol


-Ja fa uns anyets, un company de l'institut, Juanjo, d'origen gallec, tenia per costum dur una empanada de tant en tant i, per cert, les feia molt bones. Ara ja és ex company però continua sent un molt bon amic amb qui compartisc dues grans aficcions (entre altres) la cuina i el córrer. Li vaig demanar la recepta i em va passar una bona varietat de masses i de compangos (farcits). Ací penjaré les quantitats que he fet jo, les del farcit són totalment modificables, però encara recorde el consell que ell em va donar: "Tu fas un bon sofregit amb molta ceba i tomaca i després poses el que poses quedarà molt bo". Respecte la massa, a la recepta posava el doble del que he posat jo, però jo no volia fer-la molt gran.


INGREDIENTS:
-Ceba (un parell)
-All (un parell de grans)
-Tomaques (3 menudetes, també podem gastar de pot)
-Bonítol en oli d'oliva (Uns 150 grams)
-Pebre roig (Un tros)
-Oli d'oliva
-Sal
Per la massa:
-Farina (300 grams, jo l'he posat normal de blat, hi havia diferents opcions a la recepta de Juanjo)
-Llevat (Un sobret de la química, Royal, es pot gastar fresca però ara mateix no en trobe enlloc)
-5 cullerades de l'oli del sofregit
-100 ml d'aigua
-1 ou
-Un pessic de sal.

ELABORACIÓ:
-Escorreguem el bonítol i l'oli el posem en una paella per fer el sofregit, si no en tenim prou, afegim oli d'oliva. Tallem la ceba ben xicoteta i la posem a sofregir fins que està ben feteta, sense arribar a daurar. Afegim el pebre i l'all tallats xicotets també i seguim sofregint. Pelem les tomaques i les tallem en daus i les afegim també i deixem que s'acabe de fer tot junt, al final afegim el bonítol i el repartim bé per tot. Escorreguem el sofregit treient l'oli sobrant i el tornem a posar a la paella per deixar-lo refredar, és important que no estiga calent quan el posem a la massa. 
Mentre refreda el sofregit (compango), ens posem amb la massa. Posem la farina menys una miqueta que reservem en un bol i fem una muntanya. Al mig li fem un forat amb una cullera, disolem el llevat en aigua tèbia i l'afegim i comencem a moureu tot amb una cullera de fusta. Quan ho tenim barrejat afegim l'oli i la sal i continuem movent fins que creem una massa elàstica, l'agafem amb les mans i sobre una superfície neta i enfarinada l'amassem bé i acabem fent una bola, que tornarem a posar en el bol i taparem amb un drap. La deixem així una hora perquè la massa es faça bona i el sofregit s'acabe de refredar.
Passada l'hora, partim la massa en dues boles iguals, enfarinem una superfície neta (l'encimera) i aplanem una de les dos amb el corró, donant-li forma rectangular i fent-la tant fineta com poguem. La posem damunt d'una safata de forn sobre la que hem posat paper vegetal i repartim el sofregit per damunt, deixant lliures les vores per doblar-los. Aplanem l'altra bola de massa i la posem damunt de l'altra i dobem les vores per tancar-la, amb els dits, que és com ho faig jo o amb una forquilla. Si ens ha trobat algun tros de massa podem fer tires i posar-les per damunt decorant. Batem l'ou (si el barregem amb un poquet de llet evitem que es creme) i pintem l'empanada per damunt perquè quede daurada abans de posar-la al forn, prèviament escalfat a 180 graus. Tenim la safata 20 minuts a la part baixa del forn i després la pugem al mig i la tenim 20-25 minuts més o fins que la veiem dauradeta. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada