dimecres, 29 de setembre del 2010

Arròs a banda

-Pel que he llegit i he sentit en alguns llocs, l'arròs a banda es diu així perquè es fa només amb el caldo de peix, i tot el peix que es gasta per fer el caldo, es posa en un plat a banda, per tant l'arròs seria sense "tropessons". Però en casa, i en la majoria de bars als que he anat, l'arròs a banda és com una paella de peix, o un arròs negre, però groc. Així és com l'he menjat sempre i com el faig. La varietat està en els ingredients, podem posar sèpia o calamar o les dos a l'hora. Gambes pelades o sense pelar... a mi m'agrada posar-ho tot peladet, el que en algun lloc he sentit dir arròs "tot pelat" o arròs "del senyoret"

INGREDIENTS:
-Arròs (una tasseta per persona)
-Caldo de peix (tres tassetes per cada tasseta d'arròs)
-Ceba
-All
-Sépia i/o calamar
-Gambes, cigales, galeres,...
-Clòtxines.
-Oli
-Sal
-Colorant
per al caldo de peix:
-Cua de peix o filet de lluç o morralla (peixos menudets de roca)
-Ceba i altres verdures (carlota, tomaca, alls,...)
-Llorer

ELABORACIÓ:
-Per fer el caldo, sofregim el caldo amb la ceba i la resta de verdura i les fulles de llorer, després afegim aigua i ho deixem bullir fins que està cuit.
Si gastem les gambes senceres, les sofregim un poc en la paella i després les retirem. Si la idea és posar-les pelades, sofregim els caps perquè dónen gustet a la paella i les pelem per gastar-les després. Una volta retirats, posem a sofregir la sépia i el calamar. Afegim la ceba i l'all ratllats o tallats ben menudets. Quan ja ho tenim, afegim les gambes pelades i l'arròs per sofregir-lo una miqueta. Després afegim el caldo ja ben calent i colorant per donar-li color groguet i deixem bullir a bon foc uns deu minutets. Després baixem el foc i deixem que es vaja consumint el caldo. Quan no en queda molt, col·loquem les gambes si no les hem posat pelades i les clòtxines ja cuites. Una vegada consumit el caldo, deixem l'arròs reposar un quartet d'hora perquè s'assente bé i agarre bon gustet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada