dilluns, 29 de març del 2010

"Putxero"

-Diria que no és correcte el nom que he escrit, però és com l'hem conegut tota la vida i com l'identifique, tot i que supose que el nom correcte seria olla o carn d'olla o alguna cosa així. Quan era menut no m'agradava gens, però a mesura que han passat els anys li he agarrat el gust i m'agrada, i si me'l puc menjar en bona companyia, com és el cas del de la imatge, encara em resulta molt més bo, tot i que considere que és un plat d'hivern, ja que a l'estiu, l'arròs caldoset es fa un poc pesat. El caldo es fa amb carn i verdura, i després es pot menjar amb qualsevol cosa, en la meua família, tenim costum de menjar el caldo amb arròs.

-INGREDIENTS:
-Ossos (de vedella, de pollastre i de porc) per fer el caldo
-Carn (vedella, pollastre i porc) depén del gust de cadascú
-Carn picada mesclada de vedella i porc.
-Pa ratllat
-Ou
-Verdura pel caldo (Nap, all porro, Xirivia, api i carlota)
-Cigrons
-Creïlles
-Penques
-Pinyons
-Julivert
-Canyella
-Sal
-Oli
-Aigua
-Arròs

-ELABORACIÓ
-El dia d'abans, posem els cigrons amb aigua i els tenim tot el dia perquè vagen preparant-se. Per fer el caldo, es molt més ràpid fer-ho amb una olla, però jo, com que no en tinc, faig servir un perol, la qual cosa fa que necessite molt més temps. Comencem per omplir el perol amb aigua i posar-la a bullir, afegint tota la carn, si volem podem posar primer els ossos i després la resta, però no passa res si ho posem tot de principi. Posem també tota la verdura per el caldo, ja que costa prou de fer-se i deixem que vaja bollint mentre que anem desgreixant el caldo i posant sal per anar provant. Els cigrons també els posem al principi, ma mare m'ha ensenyat a posar-los en una maia perquè així ni es desfan ni s'embruten, i a l'acabar estan sencerets, netets i amb tot el gust del caldo. És important que una vegada hem posat els cigrons, no trenquem el bull de l'aigua, per tant, si afegim coses que estan gelades, ho hem de fer poc a poc perquè l'aigua no pare de bullir, si no els cigrons no es couen bé.
Mentre que va bullint i fent-se el caldo, anem preparant les pilotes, posem la carn picada en un bol i l'anem treballant amb les mans, afegint-li el julivert i els pinyons, un poc de sal, pebre negre si volem, i canyella. Després posem un ou batut i el pa ratllat i ho anem barrejant tot, per després anant fent les pilotes i donant-los forma. Pelem també les creïlles i les tallem per la meitat.
Quan considerem que els cigrons ja estan cuits, afegim les pilotes i les creïlles i deixem que seguisca bullint tot, aproximadament mitja horeta més, que és el que tarden en coure's les creïlles i les pilotes. Si posem penques congelades, com és el meu cas, també les afegim ara al final, si no es desfan. Si són crudes, s'han de posar abans.
En un perolet a part, colem caldo per bullir l'arròs, posem un parell de grapats per persona i anem provant depenent de lo cuit que ens agrade l'arròs. Quan ja el tenim fet, el servim en plats fondos i colem tot el contingut del caldo per traure la carn, la verdura en un altre plat perquè cadascú es vaja servint juntament amb l'arròs o després, que és com m'agrada a mi.
Aquest és un plat que dóna molt de sí, perquè amb la carn i verdura que sobra, podem fer una crema, o menjar-lo sofregidet amb allets després, que és el que més m'agrada a mi. I amb el caldo, podem fer arrossos, com la crosta, que pròximament explicaré, fideus, sopetes,...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada