dimecres, 25 de desembre del 2019

Espatlla ("paletilla") de corder al forn


-Com que l'any passat ens va costar tant de fer la cuixa de corder, que semblava que al final no es couria, aquest any ma mare va decidir comprar una espatlla pel sopar de Nadal, perquè és més xicoteta. A més, l'hem fet amb una recepta diferent, que li ha dit una amiga seua i, com sempre, posant aportacions pròpies. En definitiva, boníssim, i treient formalitats, amb un bon tros de pa, tot el que es veu en la cassola, que sembla cremat però que és ceba caramelitzada, és espectacular.

INGREDIENTS:
-Una espatlla de xai (en principi dóna per 3 persones si no és plat únic. Quan la comprem en la carnisseria, li podem dir que ens faça els dos talls per marcar els tres trossos).
-Cansalada ("panceta") un parell de tallades no massa grosses.
-Alls (2-3 grans)
-Ceba (Mitja o una, depèn del que ens agrade)
-Creïlles (Amb una grandeta pot ser suficient, però si volem més, com que queden molt gustoses, en podem posar més).
-Oli d'oliva
-Espècies (Timonet, pebrella, pebre negre,...)
-Sal
-Aigua
-Conyac

ELABORACIÓ:
-Un ratet abans de posar-la al forn ja la podem preparar, untem amb oli la cassola del forn en què la farem i fem un llit de ceba (no cal tallar-la massa fineta que es farà molt de rato). En cada tall de l'espatlla posem un gra d'all obert per la meitat i un tros de cansalada. Tirem totes les espècies i la sal per damunt i un xorret d'oli i ho deixem reposar un ratet.
Escalfem el forn al màxim i quan ja està, posem l'espatlla dins i ho tenim uns 15 minuts a foc alt (220º). Després afegim un xorret de conyac i un xorret d'aigua si veiem que la ceba s'està cremant massa i baixem el foc i el tenim entre 100 i 150 graus i anem donant-li voltes perquè es faça per les dues bandes, quan girem el corder, anem regant-lo amb el seu propi suquet. Si el tenim a aquesta temperatura, en 2-3 hores estarà fet, però depèn del forn i del gruix de l'espatlla, però hem d'anar mirant si la carn està cuita. Més o menys una hora abans d'acabar posem la creïlla cascada i li posem sal i oli. Si la tallem més fineta la podem posar més tard. Servim a cada persona un tros de l'espatlla, un tros de panceta i unes creïlletes, ho reguem amb el caldet i, per què no, un bon tros de pa. Boníssim.

1 comentari: