divendres, 21 de març del 2014

All i pebre de rap

-Abans que res, he de dir que aquesta recepta no me l'ha ensenyada ma mare, si no ma tia Empar, amb qui compartim l'aficció de la cuina i el menjar. És un plat típic dels pobles de prop de l'Albufera, i normalment el fan amb anguila, però es pot fer amb qualsevol peix. Jo aquest dia el vaig fer sense creïlles per falta de temps, però a la recpeta les posaré perquè completen perfectament el plat. 

INGREDIENTS:
-Rap (tallat en rodanxes, un parell per persona, depèn del tamany. He de reconéixer que jo alfuna vegada el compre congelat per evitar feina, i pose una cua o dues per persona, més o menys).
-Gambes (pelades o sense pelar, com més ens agraden)
-Sèpia i/o calamar.
-Alls (unes quantes dents, sense por, ja que és la base del plat).
-Pebre roig (juntament amb l'all és la base del plat, per tant posem una bona quantitat)
-Creïlles (les que volguem depenent de la quantitat de peix i del que ens agraden).
-Oli.
-Sal.
-Farina (una miqueta només, per passar el rap)
-Caldo de peix (Si comprem el rap sencer, podem fer servir el cap, juntament amb un poc de verdura per fer-lo. Jo si no el faig amb una de les cues, que després puc desmenussar per posar-la a un arròs negre, i també va queda molt bo. Si no en tenim, podem posar aigua, però el gust serà molt menor).

ELABORACIÓ:
-En una paella ben grandeta, sofregim primer les gambes i les reservem. Després sofregim també la sèpia i/o el calamar i el reservem. Passem el rap per farina per evitar que es desfaça i el sofregim un poquet i el reservem també. En el mateix oli, que ja ha agarrat gustet, posem els alls, als quals els hem pegat abans que res una "punyà", com diu ma tia Empar i esperem que es facen. Quan ja estan, afegim el pebre roig, si fa falta, llevem la paella pel foc per evitar que se'ns creme, perquè si no fa molt mal gust i el barregem bé amb l'oli i els alls. Tornem a posar la paella al foc i afegim el caldo i les creïlles talladetes a trossets. Anem afegint poc a poc el peix, primer la sèpia i el calamar, després el rap i després les gambes i deixem que es barregen tots els sabors a foc lent. En uns vint minutets estaran fetes les creïlles, si no ho provem, i ja podem servir els plats, acompanyats amb pa, o com a mínim és el que jo faig.

1 comentari: