dissabte, 27 de novembre del 2010

Berenar de Pasqua

-Este és el nom amb el que ma mare diu que coneixien este menjar "quan érem menudets", i quan jo era menut, també el coneixíem així, i, de fet, era el que portava ma mare per berenar al convent els dies de pasqua, (per cert, precisament la foto de capçalera del bloc pertany al monestir de Sant Jeroni, i a la pinada que envolta este monestir és a la que sempre li hem dit "el convent"). És un plat de carn, on cadascú pot poser la que més li agrada, però magre o llom de porc i pit de pollastre són lo més normal.

INGREDIENTS:
-Carn (magre, llom o pit de pollastre, qualsevol de les 3 o qualsevol barreja de les 3).
-Pebre (verd o roig, com més ens agrade).
-All (sencerets o talladets a trossets, com més ens agrade)
-Tomaca (ratllada o de pot)
-Bolets i/o xampinyons.
-Oli
-Sal

ELABORACIÓ
-En una paella ben grandeta, i si pot ser fonda millor, perquè després quedarà ben plena, posem a fregir la carn amb els allets per donar-li gustet. Podem aprofitar també l'oli per coure els bolets o xampinyons i després retirar-los perquè no estiguen tant de temps al foc. Quan ja la tenim feta, la retirem i posem el pebre tallat menudet a fregir en el mateix oli i amb els allets. Quan ja està cuit, però encara no fet del tot, afegim la tomaca i deixem que es vaja fent, com sempre que fem tomaca fregida, si la tenim més ratet, quedarà menys aigua i per tant, millor. Una vegada cuita, afegimi la carn i els bolets i ho barregem tot un poquet amb el foc baix perquè quede tota la salsa ben repartida.

dissabte, 20 de novembre del 2010

Bescuit

-Un altre dolç, aquest destaca per la seua textura, és com rossegar una esponja, això fa que al mullar-lo en la llet s'empape molt i quede molt bo. Però jo recorde que lo que més m'agradava és, a mitja vesprada, cridar: "Mamà, vull un tros de bescuit amb nocilla!", i com a berenar, obertet per la meitat i farcit, estava molt i molt bo. Fer-lo és un momentet, per tant, vos anime a que ho intenteu.

INGREDIENTS:
-Ous (sis)
-Sucre (180 grams)
-Farina (150 grams)
-Mantega (poqueta, per untar el motlle)

ELABORACIÓ:
-Per començar, separem les clares dels rovells dels ous i les posem en un bol per la batedora de varetes, les alcem (les batem a punt de neu) i quan ja les tenim, afegim el sucre i treballem la barretja ben treballada. Per últim afegim els rovells dels ous i la farina i ho mesclem tot però ara ja sense treballar-ho massa, ho podem fer fins i tot sense encendre la batedora.
 Untem un motlle amb mantega i posem un poc de farina per damunt perquè no quede humit. Li donem la volta per tirar la farina i que no quede tampoc massa farinós i després aboquem tota la massa del bescuit en el motlle. Escalfem el forn a uns 150 graus i posem el bescuit dins. En mitja horeta més o menys ja se'ns haurà fet, però millor que el controlem i, quan veiem que està doradet, provem a clavar-li un ganivet i, si ix net, és que ja està.

dimecres, 10 de novembre del 2010

Crema de carabassó

-Una crema més, igual que les altres però canviant l'ingredient principal, en aquest cas, com que el carabassó és una cosa que no m'agrada en excès, tinc per costum posar-li un poc de formatge ("quesito").

INGREDIENTS:
-Carabassó
-Ceba
-Creïlla
-Oli
-Sal
-Aigua
-Formatge ("quesito")

ELABORACIÓ:
-En un perol amb un poc d'oli, posem a sofregir la ceba tallada a trocets i el carabassó i ho ajustem un poc de sal. Quan ja ho tenim més o menys, afegim la creïlla tallada a daus i aigua fins que ho tapem tot. També podem sofregir més la creïlla si volem. Quan comença a bullir, ho deixem uns 25 minuts per tal que es faça la creïlla i després ho colem tot. És millor colar el caldo perquè així podem anar afegint-lo poc a poc a la batedora depenent de si volem la crema més o menys espesa. Posem tota la verdura a la batedora, jo preferisc utilitzar la de got perquè m'agrada més la textura que queda, ho cobrim amb el caldo que hem colat i li posem el formatge que tinguem ganes i provem per vore si ens queda molt espés i per provar-ho de sal, afegim el que falte i tornem a batre fins que quede al nostre gust.

dilluns, 25 d’octubre del 2010

Flam de carabassa

-Des de que mon pare i ma mare van plantar carabasses al bancal, es multipliquen a casa les receptes que les tenen com a ingredient principal. A mi en principi no m'agradaven, però ara m'agraden tots els plats que fem amb elles, fins i tot elles soles torrades al forn.

INGREDIENTS:
-600g. de carabassa (torrada al forn).
-250g. de sucre
-5 ous
-Un brick menut de nata
-3 cullerades de maizena
-1 llima ratllada
-Sucre cremat (el caramel que venen de royal va molt bé)

ELABORACIÓ:
-Abans que res, agarrem la carabassa, la tallem per la meitat i la torrem al forn per poder fer el flam.
 Posem en un pot per la batedora els ous i el sucre i els treballem una miqueta amb la batedora de varilles. A continuació afegim la resta d'ingredients i ho mesclem tot bé.
 En un motlle per posar al forn, untem tota la base amb el sucre cremat i tirem tot el batut per damunt. Quan ja tenim el forn ben calent, a més de 200 graus, posem el motlle dins i en aproximadament una hora tindrem el flam fet. Podem clavar-li un ganivet i, quan el treiem net, ja està fet. Ma tia Conxin diu que en la recepta original que li van passar, una vegada tret el flam del motlle se li posava xocolate ratllat per damunt, però això no ho solem fer, és una prova que sembla que no déu d'estar gens malament.

dilluns, 18 d’octubre del 2010

Braç de gitano d'espinacs.

-Un plat senzill i ràpid de fer i molt bo, tant per menjar de picaeta o com a complement d'un plat principal, o per sopar. Jo posaré els ingredients que posa ma mare, amb els quals queda boníssim, però podem posar allò que volguem.

INGREDIENTS:
-Pasta de full (de la que venen com una làmina enrotllada amb forma ovalada, millor comprar la de Tarradellas, que em comenta ma tia Conxin que és rectangular, o també la de hacendado).
-Espinacs
-Alls
-Tonyina (de pot)
-Pernil dolç
-Formatge
-Oli
-Ou

ELABORACIÓ:
-En una paella posem un poc d'oli i sofregim alguns allets talladets ben menudets i els espinacs.
 En una superfície plana, anem desenrotllant la pasta de full ("hojaldre"), sense treure'l del paper, perquè així després no se'ns enganxarà. L'estenem bé i l'anem estirant per deixar-lo lo més semblant possible a un rectangle, ja que té forma ovalada.
 Quan ja el tenim ben estés, tirnem per damunt el sofregit, escampant-lo bé per tota la pasta menys pel borde, que el deixem buit per després podem enrotllar-ho bé. Després tirem la tonyina per damunt del sofregit fins que ho tapem tot. Per damunt, fem una capa amb el pernil dolç i una altra amb el formatge, de rodanxes fines, millor.
 Una vegada tenim tots els ingredients estesos, comencem per un costat a enrotllar la pasta des del costat més llarg del rectangle, perquè ens quede lo més allargat possible. Ho enrotllem tot poc a poc i quan acabem doblem les puntes perquè quede tancat. Després, amb un pinzell, li passem l'ou batut per damunt i ho posem al forn prèviament escalfat. Quan ja està ben doradet, ja està.

dilluns, 11 d’octubre del 2010

Pebres farcits d'arròs

Un altre plat en el que l'ingredient protagonista és l'arròs fet al forn, però amb la peculiaritat que en este cas, l'arròs es cou amb el vapor que desprén el pebre. És un plat molt gustós i que dóna molt de joc, perquè a part dels ingredients principals, arròs i pebre, podem posar el que vullguem. Lo normal és posar ceba i carn picada, però el podem fer tot de verdures o del que la nostra imaginació ens diga.

INGREDIENTS:
-Pebres rojos
-Arròs (2 cullerades per cada pebre més o menys).
-Ceba
-All
-Tomaca ratllada o triturada
-Carn picada (que pot ser sustituida per tonyina si ens agrada)
-Oli
-Sal
-Opcionalment podem posar xampinyons o altres verdures en funció del que volguem fer el farcit.

ELABORACIÓ:
-En una paella amb oli sofregim l'all i la ceba i a continuació afegim la carn picada, com si estiguérem fent un sofregit per pasta. Quan ja més o menys ho tenim, afegim la tomaca ratllada i anem deixant que es vaja consumint fins que quede el sofregit preparat. A continuació, afegim l'arròs i el sofregim ben sofregit. Llevem el rabo als pebres i els netegem un poc per dins i després els anem omplint amb el sofregit i l'arròs. Una vegada plens, tapem el forat del pebre amb un tros d'albergínia o una rodanxa de ceba. Els posem en una safata pel forn i els tapem amb paper de plata perquè no es cremen, una vegada tenim el forn ben calent, els posem dins. Com que l'arròs s'ha de coure amb el calor de dins del pebre, el procés és lent, necessitarem una hora o més, depenent del forn. Quan veiem que el pebre ja està ben cuit, normalment l'arròs ja està fet, però podem destapar-lo i mirar-ho per confirmar-ho.

divendres, 8 d’octubre del 2010

Crema d'espàrrecs

-Encara que preferisc menjar-me els espàrrecs al forn o a la planxa, que m'agraden molt, si volem un plat calentet, la crema és una manera ben bona i fàcil de fer-los. El procés és el mateix que per fer la resta de cremes, les quals, a mi m'agraden molt sobre tot per sopar, ja que tenen una digestió molt lleugera.

INGREDIENTS:
-Espàrrecs (dels verds, ens hem d'esperar a que siga la temporada, si no són molt cars o només estan congelats).
-Ceba
-Creïlla
-Oli
-Sal
-Aigua

ELABORACIÓ:
-En un perol amb un poc d'oli, posem a sofregir la ceba tallada a trocets i els espàrrecs i ho ajustem un poc de sal. Quan ja ho tenim més o menys, afegim la creïlla tallada a daus i aigua fins que ho tapem tot. També podem sofregir més la creïlla si volem. Quan bull, ho deixem bullir uns 25 minuts per tal que es faça la creïlla i després ho colem tot. És millor colar el caldo perquè així podem anar afegint-lo poc a poc a la batedora depenent de si volem la crema més o menys espesa. Posem tota la verdura a la batedora, jo preferisc utilitzar la de got perquè m'agrada més la textura que queda, ho cobrim amb el caldo que hem colat i provem per vore si ens queda molt espés i per provar-ho de sal, afegim el que falte i tornem a batre fins que quede al nostre gust.

dimecres, 29 de setembre del 2010

Arròs a banda

-Pel que he llegit i he sentit en alguns llocs, l'arròs a banda es diu així perquè es fa només amb el caldo de peix, i tot el peix que es gasta per fer el caldo, es posa en un plat a banda, per tant l'arròs seria sense "tropessons". Però en casa, i en la majoria de bars als que he anat, l'arròs a banda és com una paella de peix, o un arròs negre, però groc. Així és com l'he menjat sempre i com el faig. La varietat està en els ingredients, podem posar sèpia o calamar o les dos a l'hora. Gambes pelades o sense pelar... a mi m'agrada posar-ho tot peladet, el que en algun lloc he sentit dir arròs "tot pelat" o arròs "del senyoret"

INGREDIENTS:
-Arròs (una tasseta per persona)
-Caldo de peix (tres tassetes per cada tasseta d'arròs)
-Ceba
-All
-Sépia i/o calamar
-Gambes, cigales, galeres,...
-Clòtxines.
-Oli
-Sal
-Colorant
per al caldo de peix:
-Cua de peix o filet de lluç o morralla (peixos menudets de roca)
-Ceba i altres verdures (carlota, tomaca, alls,...)
-Llorer

ELABORACIÓ:
-Per fer el caldo, sofregim el caldo amb la ceba i la resta de verdura i les fulles de llorer, després afegim aigua i ho deixem bullir fins que està cuit.
Si gastem les gambes senceres, les sofregim un poc en la paella i després les retirem. Si la idea és posar-les pelades, sofregim els caps perquè dónen gustet a la paella i les pelem per gastar-les després. Una volta retirats, posem a sofregir la sépia i el calamar. Afegim la ceba i l'all ratllats o tallats ben menudets. Quan ja ho tenim, afegim les gambes pelades i l'arròs per sofregir-lo una miqueta. Després afegim el caldo ja ben calent i colorant per donar-li color groguet i deixem bullir a bon foc uns deu minutets. Després baixem el foc i deixem que es vaja consumint el caldo. Quan no en queda molt, col·loquem les gambes si no les hem posat pelades i les clòtxines ja cuites. Una vegada consumit el caldo, deixem l'arròs reposar un quartet d'hora perquè s'assente bé i agarre bon gustet.

diumenge, 19 de setembre del 2010

Coca a la llanda

-Des de tota la vida, ma mare sempre ha procurat que tinguérem alguna cosa en casa per mullar la llet, esta coca és una d'elles, molt fàcil i ràpida de fer i amb molt bon gust, mullada amb la llet, o també oberta pel mig amb "nocilla", cosa que fa temps que no prove.

INGREDIENTS:
-Sucre (250g.)
-Farina (250g.)
-2 ous
-2 llimonaes de sobre ("gasificante para repostería")
-Llet (1 got)
-Oli, a ser possible de girasol, però si és d'oliva, no passa res (mig got)
-Ratlladura de llima

ELABORACIÓ:
-En una batedora, jo gaste la de got, perquè ma mare em va dir que ho feia ahí i és molt més còmode, posem primer el sucre i els ous i ho treballem una miqueta. Després afegim la llet, l'oli i els dos sobrets blancs de les llimonaes (acidulant) i seguim treballant un ratet. A continuació tirem la farina, la llima ratllada i els dos sobres blaus de les llimonaes (gassificant), i ho acabem de moure tot fins que quede ben uniforme. Ho posem en un motlle. Normalment es fa en una llanda, per això el seu nom, però jo, com que tinc un forn menut, he de gastar un motlle redó i em queda més alteta. La posem al forn que prèviament em escalfat a 180-200 graus, depèn del forn i la deixem més o menys mitja hora. Quan ja ha inflat i està quasi, li tirem per damunt un poc de sucre i canyella si volem, si no ja està bé.

dimecres, 25 d’agost del 2010

Paella de verdures

-En algun lloc he llegit que la paella de verdures es coneixia com arròs de quaresma, per allò que no porta carn, però he preguntat a casa i m'han dit que ells no saben res. Este arròs pot dur totes aquelles verdures que volguem, a gust de cadascú, a mi m'agrada molt posar-li xampinyons i carxofes, li donen un gustet molt bo a l'arròs.

INGREDIENTS:
-Arròs (una tasseta per persona)
-Caldo de verdures (tres tassetes per cada tasseta d'arròs)
-Ceba
-All
-Xampinyons
-Pebre
-Carxofes
-Tomaca ratllada
-Pebre roig
-Colorant
-Oli
-Sal
-Altres verdures que ens agraden, alls tendres, carbassot, faves, espàrrecs,...
Per al caldo de verdures:
-Ceba
-All porro
-Carlota
-Julivert
-Qualsevol altra verdura que li volguem posar, api, xirivia,... també li podem posar un osset de carn si volem que quede més gustós, però si el volem només de verdura, ja està.

ELABORACIÓ:
-Per fer el caldo, sofregim primer un poc la verdura perquè així agarra més gustet i després afegim aigua i ho posem a bullir tot. Si no li posem carn, no fa falta bullir massa rato, en menys d'una hora ja ha agarrat gustet, i si tenim l'olla exprés, en un moment el tenim fet.
 En una paella, posem a sofregir les verdures tallades ben menudetes, jo primer pose sempre la ceba i l'all, amb el pebre, que són les coses que costen un poquet més, després la carxofa, i lo últim els xampinyons. Quan ja està tot més o menys fet, afegim la tomaca ratllada i deixem que vaja fent-se. Després afegim l'arròs per sofregir-lo una miqueta i el pebre roig perquè agarre tot gustet. Per últim, afegim el caldo i posem el foc ben fort. Quan afegim el caldo, li posem també un poc de colorant, perquè després l'arròs agarre el color groguet, jo en el cas de la foto no en tenia i per això té este color blancot, però el gust és igual de bo, quan puga ja canviaré la foto. Ho deixem fer xup xup a foc fort uns deu minuts, o fins que veiem que el caldo ha baixat prou i ja veiem l'arròs però encara hi ha caldo i baixem el foc i deixem que es vaja consumint el caldo. Quan ja està, apaguem el foc i deixem reposar l'arròs 10 o 15 minuts perquè s'acabe d'assentar i agarrar el gustet.