dimecres, 24 d’agost del 2011

Arròs meloset amb peix i gambes

-Aquest arròs és l'equivalent pobre de l'arròs amb llamàntol (bogavante), però si el fas tant bo com ma mare, no té res que envejar-li. I segons ella, ma uela Pepica encara el feia millor, però a mi això em costa de creure, perquè millor és difícil, supose que serà consqüència d'allò que sempre diu ma mare: "Si t'ho donen fet està més bo".

INGREDIENTS:
-Arròs (una tasseta per persona)
-Caldo de peix (suficient per coure l'arròs, però la quantitat depén de lo caldós que ens agrade que quede).
-Gambes (les podem posar senceres o peladetes, si ho fem així, podem gastar la pell i els caps per enriquir el caldo.
-Clòtxines.
-Sepia o calamar
-Rap (o qualsevol altre peix, podem posar emperador, lluç o el que ens agrade).
-Pebre roig i verd (un trocet).
-Ceba (un tros)
-Tomaca ratllada (o de pot, una culleradeta o dos).
-Alls (un parell de dents)
-Oli.
-Sal.
-Nyores.
-Colorant i/o safrà.
per al caldo de peix:
-Cua de peix o filet de lluç o morralla (peixos menudets de roca)
-Ceba i altres verdures (carlota, tomaca, alls,...)
-Llorer

ELABORACIÓ:
-Per fer el caldo, sofregim el peix amb la ceba i la resta de verdura i les fulles de llorer, després afegim aigua i ho deixem bullir fins que està cuit, provant-lo de sal
 Per una altra banda, fem les clòtxines al vapor, ma mare les fa amb un poquet d'all i llorer i ja està, i les anem treient de la closca per posar només la molla a l'arròs.
 En una paella amb oli, sofregim les gambes i les retirem, si les posem senceres ja està, i si no, les pelem i fem un poc de caldo amb els caps i la pell, per afegir-lo al que tinguem. Després sofregim la sepia o el calamar a trocets i el peix i també el retirem. En el mateix oli, sofregim la ceba i el pebre i els alls sencers amb un tall per retirar-los després o talladets a trocets per deixar-los, com preferim. Afegim més endavant les nyores i l'arròs per sofregir-lo bé, així evitem que després se'ns passe. Ho ajustem tot de sal.
 En un perol, posem a bullir el caldo i li afegim l'arròs i la verdura, amb el colorant que ens agrade, també podem posar safrà. Entre 15 i 20 minuts tindrem l'arròs cuit, però millor que anem provant-lo perquè ens quede al nostre gust. Just quan està a punt d'acabar, afegim les gambes, les clòtxines i el peixet a trocets menudets i ho movem tot bé perquè quede mesclat. Ho deixem reposar bé i ja està bo per menjar. 
A l'hivern, normalment apetix més que quede més caldoset, per combatre el fred, i a l'estiu, més meloset, i tibiet en lloc de ben calent, però això ja va a gust de cadascú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada