dimecres, 18 d’abril del 2012

Garró ("codillo") al forn

-L'última nit de Nadal, vam decidir canviar el menú, ja era prou dura de per sí, com per damunt repetir el de sempre. Ma mare em va sorprendre amb un plat que no havia fet mai, i que jo no havia provat mai, però de seguida li vaig dir: "això m'ho has d'ensenyar, eh?".

INGREDIENTS:
-Garró ("codillo"), un per persona.
-Ceba.
-Carlota.
-Altres verduretes que ens agraden.
-Oli
-Sal.
-Aigua.
-Conyac.

ELABORACIÓ:
-Posem un poc d'oli en un perol o directament a l'olla i sofregim el garró ben sofregit. Després afegim les verdures talladetes... la ceba i la carlota i allò que decidim. Quan està sofregit, ho tapem amb aigua i tanquem l'olla... ho fem bullir uns déu minuts, i... si a l'obrir, veiem que no està cuit, un poc més. 
 En una safata per posar al forn, posem el garró amb un poc de conyac i el seu propi caldo amb verduretes que ha quedat a l'olla. Si no volem afegir res més, ja està bé així, si no, podem afegir xampinyons o allò que ens apetisca. El posem al forn i... si veiem que es seca massa, anem afegint més caldo per damunt... Quan veiem que ja està ben rostit, ja està bo per menjar.

dimarts, 3 d’abril del 2012

Pepitos de pasqua

-No recorde la primera volta que els vaig menjar... de fet, crec que porte menjant-los tota la vida. Tampoc sé per què es fan sempre en Pasqua... supose que són costums de poble. El que sí sé és que a mi m'agraden molt i que... no hagués dit mai que donaven tanta feina com he descobert que donen ara que els he fet.

INGREDIENTS:
-Pepitos (les "pulguitas" del mercadona van bé, per exemple)
-Carn picada (de porc... si volem podem posar també de vedella, però en principi.."quan vam començar a fer pepitos jo ni sabia que existia la vedella, per tant, de porc").
-Pit de pollastre.
-Xampinyons.
-Pebre roig (per als catalans, pebrot. Ma mare diu que li agrada el que és verd i roig a l'hora)
-Tomaca ratllada (la triturada de pot ja va bé).
-Llet.
-Ou
-Oli
-Sal

ELABORACIÓ:
-En una paella, sofregim la carn picada i el pollastre. Quan ja està, retirem la carn i tallem el pit de pollastre a trossets ben xicotets. En la mateixa paella, fregim els xampinyons també tallats a trossets ben xicotets i els retirem. Després tallem el pebre i el fregim i, quan ja està fet, li afegim la tomaca ratllada. i baixem el foc, perquè la tomaca no vol massa foc A cada ingredient per separat li hem anat posant sal, i a la tomaca, li posem un poc de sal i un poc de sucre, per matar-li l'acidesa. Quan veiem que la tomaca ja està bona, afegim la carn i els xampinyons i ho deixem tot al foc prou ratet, perquè s'acabe de coure tot junt i vaja agarrant bon gustet. Després apaguem el foc i deixem que es refrede un poc.
 Mentre que vam tenint el sofregit a punt, anem preparant els pepitos, o com diu ma tia Pepita, els operem de la pendis. Els fem un tallet al lateral i, amb una cullera, o amb el dit ben net, els anem treient tota la molla de dins... segons ma mare, la podem reaprofitar per exemple per fer pilotes, "no s'ha de tirar res, que és pecat...". Per aquest mateix forat, amb una cullereta, els anem omplint amb el sofregit, assegurant-nos sobre tot que les puntes queden plenes.
 Una vegada els tenim tots plens, preparem dos plats, un amb llet i un altre amb ou batut, i una paella amb oli abundant ben calent. Passem cada pepito per la llet, deixant que empape bé, i després per l'ou i els fregim, no molt, per evitar que es cremen. Els posem en un plat amb paper de cuina per escórrer l'oli i ja estan.

diumenge, 25 de març del 2012

Magre amb allets i xampinyons

-"Mamà, he comprat magre a taquets, com el puc fer?". En aquell moment es produeix una "Brainstorm" perquè jo trie la manera que més m'agrade. Com que anava just de temps i encara més de ganes, trie esta, ben fàcil i ràpida. Podem afegir-li tot allò que ens agrade.

INGREDIENTS:
-Magre de porc (a taquets)
-Alls.
-Xampinyons.
-Oli.
-Sal.

ELABORACIÓ:
-En una paella, calfem oli i posem els alls sencers, fent-los un tallet i sense pelar-los ni res. Afegim la carn i la sofregim ben sofregida. Per una altra banda, tallem els xampinyons com més ens agraden, a làmines o a trossets més menudets, i els afegim a la paella. Posem la sal que ens agrade i ens esperem que estiga tot fet. La recpeta té moltes varietats, podem afegir ceba, o carlota o les verdures que volguem. També podem posar una fulleta de llorer o qualsevol altra espècia, o fins i tot un xorret de conyac.

diumenge, 18 de març del 2012

Truita d'espinacs

-Després d'un llarg temps d'inactivitat, tornem amb una recepta molt senzilla i molt ràpida de fer, i que a mi m'agrada molt, sobre tot des de que, quan era menut, em vaig obsesionar amb els espinacs per tal de ser igual que "Popeye".

INGREDIENTS:
-Espinacs.
-Alls.
-Ous.
-Oli.
-Sal.

ELABORACIÓ:
-Tallem els alls menudets i els daurem en una paella amb oli. Després afegim els espinacs nets (jo compre les bosses que venen ja netes i en pose una sencera). Quan els espinacs ja s'han reduit, ja estan fets. A mi no m'agrada cuinar-los molt perquè si no, amarguen.
 En un plat, batem els ous i afegim els espinacs amb els alls una vegada ja estan fets. Ho barregem bé i ho posem en la mateixa paella o en una altra ben calenta. Després ho cuinem com fem qualsevol truita.

divendres, 3 de febrer del 2012

Gaspatxo manxeg

-Un plat per menjar calentet a l'hivern, ben complert i amb molt d'aliment. La manera de cuinar-lo pot ser molt variada, però jo ací posaré la que fa ma mare, que a mi m'agrada molt.

INGREDIENTS:
-"Tortas cenceñas" (les venen en un paquet roig i blanc al mercadona, són una espècie de galetes o de trossets de pa).
-Conill.
-Pollastre.
-Tomaca triturada.
-Xampinyons.
-Alls.
-Llorer.
-Pebrella.
-Pebre negre.
-Pebre roig.
-Oli.
-Sal.

ELABORACIÓ: 
-En una paella, sofregitm el conill i el pollastre, si pot ser, posem parts que no tinguen ossos, només la carn, amb un poc d'oli i un cap d'alls sencers. Quan ja ho tenim sofregit, ho posem amb un poc d'oli i ho bullim perquè es coga bé la carn i també per fer un poquet de caldo. Per una altra banda, en un perol, podem fer el caldo amb els ossos de la carn que hem gastat i posar pebre negre, pebrella i llorer, perquè després este caldo el colarem i l'afegirem a l'anterior. 
 Una vegada tenim el caldo fet i colat i la carn cuita i desmenussada, agarrem un caldero o un perol, depén d'on volguem fer el gaspatxo i sofregim xampinyons amb allets sencers, els fem un tallet i no fa falta ni que els pelem. Després afegim tomaca triturada i deixem que es faça ben feta. Quan ja esta, afegim la carn i les tortes, ho sofregim tot bé i afegim pebrella i pebre roig. Ho tapem tot amb el caldo i ho deixem bullir entre 10 o 15 minuts fins que veiem que la pasta ja està cuita. La quantitat de caldo que gastem depèn de si ens agrada que quede caldoset o més dens. Si una vegada fet, el deixem reposar, agarra gustet i està més bo.

dimarts, 24 de gener del 2012

Pasteló de fresa i nata

-Com que el  bescuit està molt bo i és fàcil de fer però sol queda un poquet sec, es poden fer moltes variacions afegint ingredients que ens agraden, o que tinguem per casa, com en aquest cas, que tenia per casa bona cosa de freses.

INGREDIENTS:
Pel bescuit:
-Ous (sis)
-Sucre (180 grams)
-Farina (150 grams)
-Mantega (poqueta, per untar el motlle)
(si volem fer el bescuit més gran o més menut, només hem de fer les proporcions addients. Jo, per exemple, vaig fer el bescuit amb 5 ous, 140 grams de sucre i 125 de farina).
Pel farcit:
-Freses
-Nata (depén de quanta en volguem, un brick o més de nata per montar)

ELABORACIÓ:
-Com he dit, lo primer que hem de fer és un bescuit: Per començar, separem les clares dels rovells dels ous i les posem en un bol per la batedora de varetes, les alcem (les batem a punt de neu) i quan ja les tenim, afegim el sucre i treballem la barretja ben treballada. Per últim afegim els rovells dels ous i la farina i ho mesclem tot però ara ja sense treballar-ho massa, ho podem fer fins i tot sense encendre la batedora.
 Untem un motlle amb mantega i posem un poc de farina per damunt perquè no quede humit. Li donem la volta per tirar la farina i que no quede tampoc massa farinós i després aboquem tota la massa del bescuit en el motlle. Escalfem el forn a uns 150 graus i posem el bescuit dins. En mitja horeta més o menys ja se'ns haurà fet, però millor que el controlem i, quan veiem que està doradet, provem a clavar-li un ganivet i, si ix net, és que ja està.
 Una vegada  fet, el traiem del motlle i deixem que es refrede un poc. Després li anem fent talls horitzontals, per anar creant capes. Tants com poguem o volguem, dependrà de com ens ha eixit d'alt.
 Posem les freses en la picadora i les piquem perquè quede una pasteta amb un poc de suquet.
 Per una altra banda, montem la nata, amb la batedora de varilles. Posant-li la quantitat de sucre que creiem necessària. També podem comprar nata en spray, si no la volem montar, però no queda tant bona. 
 Una vegada tot preparat, anem fent capes, primer bescuit, després fresa, després nata i una altra vegada bescuit, i així fins que s'acabe. Dalt de tot, torna a quedar bescuit, però el podem tapar, tant amb fresa com amb nata, depén del que ens agrade més.

diumenge, 22 de gener del 2012

Batut de fresa

-Tenia moltes freses a casa i sabia que si no feia alguna cosa se'm farien malbé. Li vaig preguntar a ma mare i em va dir, lo més ràpid és fer un batut. Ràpid i refrescant.

INGREDIENTS:
-Freses.
-Llet.
-Sucre.

ELABORACIÓ:
-Rentem les freses i les tallem en el bol de la batedora. Afegim un poquet de llet, no molta, si queda massa espès ja n'afegirem més al final i ho batem. Ho tastem de dolç i si fa falta, afegim sucre. La textura i la dolçor són al gust de cadascú.

dijous, 12 de gener del 2012

Filet ("solomillo") "al papillote"

-Quan vaig provar a fer el pollastre al papillote i vaig vore quant m'agradava el resultat vaig pensar, "això s'ha d'explotar. Com sempre, vaig cridar a ma mare i li vaig preguntar i em va suggerir que fera el solomillo, que era molt tendre i tenia poc greix.

INGREDIENTS:
-Filet (solomillo) sencer, una vegada fet ja el tallarem a medallons.
-Ceba.
-Bolets (jo gaste els secs, perquè es couen i solten un suquet molt bo, si els tenim frescs o gastem xampinyons, també va bé).
-Espècies (les que volguem, a mi m'agrada posar herbes provenzals).
-Oli.
-Sal.

ELABORACIÓ:
-Precalfem el forn a uns 200 graus mentre que anem preparant el filet. Sobre un paper de plata, posem els bolets i, damunt el filet. Per damunt del filet repartim la ceba talladeta ben fineta i li tirem per damunt les espècies i un xorret d'oli (la sal millor que la posem una vegada fet perquè així la carn no fa tant aigua). Tanquem la plata ben tancada perquè el vapor no escape. Si el filet és molt grans, fem servir dos trossos de paper de plata, un baix i l'altre damunt i els unim bé per les vores tancant-los bé. Ho posem dins del forn ja calent i quan veiem que s'infla, mitja horeta més o menys ja està. Podem apagar el foc i tindre-ho 15 o 20 minutets més per assegurar-nos que s'acaba de fer. A l'hora de servir-ho, està bé tallar-ho en medallons.

dilluns, 2 de gener del 2012

Pasteló de pinya

-La veritat és que ma mare em parla d'este pastís dient que el feia quan érem menuts, però jo no el recorde. L'altre dia, quan el vaig fer per primera vegada, tenia la sensació que no l'havia provat mai. Resulta molt senzill de fer, ja que, com molts altres, es basa en el bescuit, hem de fer un bescuit i després anar obrint-lo per fer-li capes i omplir-les de nata i pinya.

INGREDIENTS:
Pel bescuit:
-Ous (sis)
-Sucre (180 grams)
-Farina (150 grams)
-Mantega (poqueta, per untar el motlle)
(si volem fer el bescuit més gran o més menut, només hem de fer les proporcions addients. Jo, per exemple, vaig fer el bescuit amb 5 ous, 140 grams de sucre i 125 de farina).
Pel farcit:
-Pinya (podem fer servir pinya natural o de pot, amb el seu suc o almíbar, que també ens farà falta).
-Nata (depén de quanta en volguem, un brick o més de nata per montar).

ELABORACIÓ:
-Com he dit, lo primer que hem de fer és un bescuit: Per començar, separem les clares dels rovells dels ous i les posem en un bol per la batedora de varetes, les alcem (les batem a punt de neu) i quan ja les tenim, afegim el sucre i treballem la barretja ben treballada. Per últim afegim els rovells dels ous i la farina i ho mesclem tot però ara ja sense treballar-ho massa, ho podem fer fins i tot sense encendre la batedora.
 Untem un motlle amb mantega i posem un poc de farina per damunt perquè no quede humit. Li donem la volta per tirar la farina i que no quede tampoc massa farinós i després aboquem tota la massa del bescuit en el motlle. Escalfem el forn a uns 150 graus i posem el bescuit dins. En mitja horeta més o menys ja se'ns haurà fet, però millor que el controlem i, quan veiem que està doradet, provem a clavar-li un ganivet i, si ix net, és que ja està.
 Una vegada  fet, el traiem del motlle i deixem que es refrede un poc. Després li anem fent talls horitzontals, per anar creant capes. Tants com poguem o volguem, dependrà de com ens ha eixit d'alt.
 Posem la pinya a la batedura i la triturem. Ens ha de quedar una pasta un poc líquida, perquè quan li la posem al bescuit el vaja empapant.
 Per una altra banda, montem la nata, amb la batedora de varilles. Posant-li la quantitat de sucre que creiem necessària. També podem comprar nata en spray, si no la volem montar, però no queda tant bona. 
 Una vegada tot preparat, anem fent capes, primer bescuit, després pinya, després nata i una altra vegada bescuit, i així fins que s'acabe. Dalt de tot, torna a quedar bescuit, però el podem tapar, tant amb pinya com amb nata, depén del que ens agrade més.

dijous, 22 de desembre del 2011

"Frivolitats"

-L'altre dia li comentava a ma mare que volia fer pastissets de botifarra, i em va dir, "home, un poc fort, si vols fer de sabors variaets, millor fes frivolitats", i vaig pensar, quina gran idea. Ella em va dir que es podia fer amb pasta de full (hojaldre) i feies menys feina, però com a mí m'agrada passar hores a la cuina, les vaig fer amb la mateixa masa que els pastissets de mida. 
Respecte al que posem dins, visca la imaginació! com idees dels que jo he anat fent: Botifarra ("morcilla" eh? amb la catalana en cara no ho he provat), Xistorra (boníssims), pernil dolç i formatge, sobrassada, patè, brie i pernil, tonyina (hem d'escórrer l'oli),...

INGREDIENTS: 
Per la massa:
-1 tasseta d'aigua.
-1 tasseta i mitja d'oli. (si volem fer més quantitat, podem mesurar amb un got en lloc d'una tasseta, però ha de ser la mateixa mesura la que gastem per l'aigua i per l'oli).
-Llima per escórrer o un xorret de vinagre.
-Farina (la que admitisquen l'aigua i l'oli per pastar-ho bé).
-Ou. 
Per l'interior:
-Tot allò que ens agrade, he donat prou idees a la introducció.
  
ELABORACIÓ:
-En un bol, posem l'oli i l'aigua i ho batem bé amb la mà fins que veiem que es va creant una massa uniforme, com si començara a collar. És el que es diu, "prendre el punt". Quan ja està, afegim un poc de llima escorreguda o vinagre i comencem a afegir farina i moure-ho. Quan veiem que ja es pot pastar i separar del bol sense que es quede enganxat, ja està bona la massa. La comencem a treballar ben treballada amb les mans un ratet i després fem xurrets no molt grossos i d'un pam (o més) de llargària. Els deixem col·locadets i els tenim una mitja horeta fins que la masa es faça bona. 
Quan la masa ja està preparada, xafem els xurrets, fins deixar-los amb forma de rectangle ben llarg i ben finet. A la part central del rectangle, anem posant els ingredients, ja siga la xistorra, la botifarra desfeteta, el pernil i el formatge tallat en tires fines,... Després ho enrotllem com un xurro ben llarg i ho tallem en trocets xicotets, que passem per oli i anem posant a la safata del forn. Amb el forn prèviament escalfat, posem la safata dins i, quan els veiem ben dauradets, ja està.