diumenge, 24 de febrer del 2013

Coca de xampinyons i ceba

He pensat que, donat que la massa de la coca de pésols i de pebre i tomaca m'agrada molt, podia aprofitar-la per anar fent coques de diferents sabors. Hui tenia xampinyons i ceba, i un sofregit d'aquests dos ingredients sempre m'ha agradat molt. Si haguera tingut bacon supose que és el que hauria posat, o tonyina. Però el que tenia és llonganissetes i xoricets xicotets d'aperitius, i és el que he fet servir. 

INGREDIENTS:
Per la massa:
-Farina (500 g.)
-Llevat (un paquetet de la que venen fresca, jo la compre al mercadona, i està a la zona dels iogurs)
-Oli (mig got)
-Llet (un got, també es pot posar aigua, però amb la llet, la massa s'aguanta més blaneta)
-Sal (un pessic)
(estes són les mesures que em va passar ma tia Pepita en el seu moment per la coca de pésols. Jo normalment pose la meitat de tot).
Pel sofregit:
-Ceba
-Xampinyons.
-Oli.
-Sal
-Qualsevol ingredient que volguem afegir per acompanyar (bacon, llonganissa, xoriço, tonyina...)

ELABORACIÓ:
-Per fer la massa, posem en un recipient gran, on poguem pastar després, la llet, un poc tèbia, i el llevat desfet, i ho tenim uns minutets perquè vaja desfent-se el llevat.
Passats estos minuts, afegim la farina i l'oli i ho movem tot amb una cullera de fusta, fins que va fent-se tot una massa, si veiem que falta oli o farina, ho anem afegint fins que queda una textura bona per pastar amb les mans. Ho pastem ben pastat durant uns minuts i després ho deixem fet una bola, tapat amb un drap nét, fins que la pasta es fa bona (s'infla)
Mentre que la massa es fa bona, en una paella, sofregim la ceba talladeta a trossets. Després afegim la carn (en el meu cas xoricets i llonganissetes xicotets tallats a trossets molt menudets) i els xampinyons, laminats o com ens agrade tallar-los. Quan la massa ja esà, estenem la massa per la safata del forn. Ma mare posa paper vegetal i queda molt més net i no s'enganxa. Tirem el sofregit per damunt i esperem a que la massa es torne a fer bona. Consell de ma tia: Si la poses al forn a foc mínim (50º) uns minutets, es fa bona abans la massa. Una vegada s'ha fet bona, pugem el foc del forn al màxim i esperem uns 20 minutets, depenent del forn a que es faça. Posem el forn per dalt i per baix, i si veiem que es crema per damunt, li posem només per baix.

dissabte, 16 de febrer del 2013

Trufes de xocolate

-Passades i quasi oblidades les fartaes de Nadal, vaig pensar recordar com es feien aquelles trufes tant bones que feia ma mare i que feia tants anys que no menjava. Li vaig cridar i va rescatar la recepta per passar-me-la. Ràpides de fer i, des del meu punt de vista, moooolt bones. Això sí, calories per parar un tren.  Ella em va donar unes proporcions, però com que el paqueta d'ametlla mòlta del mercadona, que és la que gaste, és de 125g, les adaptaré per aquesta mesura. 

INGREDIENTS:
-Xocolate en pols (jo gaste nesquik) (150g.)
-Ametlla mòlta (125g.)
-Un rovell d'ou.
-Llet condensada (entre 150 i 200g, depén de com ens agrade de dolç).
-Xocolate ratllat (també podem comprar fideus de xocolate ja fets).

ELABORACIÓ:
-Posem tots els ingredients en un bol i els barregem amb una forquilla o similar fins que aconseguim crear una massa uniforme. Posem el bol amb la massa al congelador una hora perquè es compacte i poder-la treballar i després anem fent boletes de massa. Les passem pels fideus perquè queden ben arrebossades i les anem posant en motlles. Ja estan bones per menjar-se.

dijous, 14 de febrer del 2013

Secret en salsa

-L'altre dia vam anar a dinar a casa ma mare i ens va traure carn i, a part, una salsa en un bol perquè ens serviren. Estava molt bona i li vaig preguntar què era. Em va dir que era "solomillo", però que també ho podia fer amb secret o amb el que volgués. Vaig decidir provar a fer-ho en secret i, en lloc de posar la salsa a part, la vaig barrejar amb el secret. El resultat: Un plat igual de bo, però, com podem vore a la foto, amb un aspecte gens vistós.

INGREDIENTS:
-Secret de porc. (Al mercadona venen uns paquets amb dues peces d'uns 300 g. cadascuna)
-Ceba.
-Carlota.
-Tomaca.
-Xampinyons.
-Oli.
-Sal.

ELABORACIÓ:
-Salem la carn i la daurem bé en una paella amb oli. Després la retirem. Tallem la ceba i la carlota no massa menudes perquè les triturarem i les sofregim en la mateixa paella en la que hem fet la carn. Afegim un poc de tomaca ratllada i deixem que es cuine tot bé. Quan ja està, ho retirem i ho triturem amb la batedora. En la mateixa paella, fem els xampinyons, laminats o tallats com més ens agrade i, quan ja estan, tornem a afegir la carn. Una vegada tot junt, podem barrejar la salsa i servir-ho tot junt, amb el mal aspecte que es veu a la foto, o servir la carn i els xampinyons en el plat i la salsa triturada en un bol amb una cullera perquè cadascú es servisca. 

dijous, 7 de febrer del 2013

Conill al forn

-No és la millor manera de fer el conill, ja que es queda un poquet més sec. A mi personalment m'agrada més a "l'ajillo", però ja que és una carn molt sana i amb molt poc greix, és una altra manera de cuinar-lo, i si damunt de la safata del forn, posem paper vegetal, a més, és molt neta, ja que no embrutem pràcticament res a part d'un ganivet.

INGREDIENTS:
-Conill (trossejat, una safata d'uns 500g. dona per dos persones, més o menys)
-Creïlles.
-Ceba.
-Oli.
-Sal.
-Conyac.

ELABORACIÓ:
-En una safata pel forn, posem les creïlles tallades en rodanxes finetes i per damunt la ceba tallada com més ens agrade, li posem sal i oli i ho posem el forn, que tindrem prèviament escalfat a uns 200º. Ho tenim mitja horeta fent-se i després afegim el conill tallat a trossets i ja salat i li torem un xorro d'oli per damunt. Al cap d'un poquet, afegim un xorret de conyac per damunt del conill i deixem que es consumisca i s'acabe de fer. Quan el conill ja està ben dauradet, ja està. Podem afegir les espècies que més ens agraden o també uns xampinyons, però si afegim xampinyons, jo personalment preferisc fer-los fora en una paella i després afegir-los a la safata pel forn al final. 

diumenge, 3 de febrer del 2013

Espagueti carbonara

-Estava temptat d'escriure espagueti amb nata, que és com a mi em van arribar per primera volta estos espagueti per part de ma mare, però amb els anys, coneixent la pasta italiana, es pot pensar que este seria el nom més addient, encara que la vertadera carbonara és amb ou i no amb nata. M'encanten.

INGREDIENTS:
-Espagueti
-Ceba
-Xampinyons
-Bacon (en tires)
-Nata (per cuinar, però la nata per montar també servix, millor comprar aquesta que servix per les dues coses)
-Parmesà ratllat (jo preferisc ratllar-lo jo, però si el comprem ratllat, menys feina).
-Oli
-Sal

ELABORACIÓ:
-Posem aigua a bullir i quan ja comença, afegim els espagueti i els tenim bullint el temps que diga el paquet. La sal l'afegim una vegada ja afegida la pasta. Per una altra banda, en una paella amb oli, sofregim la ceba tallada ben menudeta o picada i li posem sal, quan està dauradeta, afegim el bacon. Jo gaste un paquetet de bacon en tires per dues persones, però supose que per tres també arriba, posaríem més espagueti i ja està. Després afegim els xampinyons, en tires o talladets com més ens agrade i, quan està tot, afegim la nata perquè vaja espesant-se i ho barregem tot molt bé. Una vegada hem escorregut els espagueti, els juntem amb aquesta salsa i ho barregem tot bé. En este moment, podem afegir el parmesà ratllat i barrejar-ho tot bé, o també podem servir els plats i cadascú que es pose el formatge que vullga. 

dissabte, 19 de gener del 2013

"Risotto" amb xampinyons i bacon

-Aquesta és una altra recepta de les que sóc jo qui li ha "ensenyat" a ma mare, és a dir, a l'inrevés del que és habitual. 
 Per mi un risotto té dos ingredients fonamentals a part de l'arròs: els xampinyons i el formatge parmesà, la resta poden variar. L'arròs m'encanta, i aquests dos ingredients també, per tant no fa falta que diga el que pense del risotto. La diferència amb les habituals paelles, arrossos amb verdures... és que en el risotto la cocció sempre és ben viva i que es mou l'arròs continuament, a banda que el caldo no es posa tot de colp sinó que es va afegint a mesura que en falta:

INGREDIENTS:
-Arròs: 2 grapaets per persona.
-Ceba (opcional, però sempre dóna bon gustet)
-Xampinyons.
-Bacon o qualsevol altra carn que ens agrade (vedella, pollastre...), però també és opcional, si no volem, no fa falta.
-Oli.
-Sal.
-Caldo (de verdures o de carn, el que tinguem), també podem fer servir aigua, però amb el caldo farà més bon gustet.
-Formatge parmesà ratllat ("grana padano").

ELABORACIÓ:
-En una paella, posem a sofregir la ceba ben menudeta. Quan està daurada, afegim el bacon (jo normalment el compre ja en tires i m'estalvie feina); a continuació, posem els xampinyons, talladets al tamany que més ens agrade, ho salem tot i, quan ja està tot, afegim l'arròs per sofregir-lo una miqueta (segons ma mare, sofregir-lo és el secret perquè després no es passe). A continuació, afegim caldo fins que tapem bé l'arròs i ho posem a foc ben viu (és convenient que tinguem el perol amb el caldo en un altre foc perquè quan l'afegim a la paella ja estiga bullint). Anem movent l'arròs i afegint caldo a mesura que es va consumint sense parar de moure l'arròs. Quan veiem que comença a estar cuit, baixem un poc el foc perquè s'acabe de consumir el caldo i deixem que s'acabe de fer l'arròs. Una vegada consumit el caldo però no del tot, perquè quede una textura "meloseta", apaguem el foc i afegim el parmesà ratllat i ho barregem tot bé. Deixem que repose un poc i ja el podem servir (també podem posar el formatge a banda i que se'l pose cadascú per si a algú no li agrada).

dimarts, 1 de gener del 2013

"Cocotets"

-La veritat és que el coco no m'agrada massa, i els dolços tampoc, però l'altre dia, quan li deia ma mare que em digués alguna recepta nova per posar al bloc em va dir: "Per què no fas cocotets? és molt fàcil i estan bons..." i sí, la veritat és que són molt fàcils de fer i estan bons, fins i tot a mi m'agraden, tot i el que he dit al començar.

INGREDIENTS:
-Coco ratllat (250 grams).
-Sucre (200 grams).
-2 ous.
Al mercadona venen unes bosses de coco ratllat de 125 grams, per tant, podem fer just la meitat de la recepta i ja està bé, si no hi ha molta gent per menjar, ja n'ixen prou. 

ELABORACIÓ:
-Juntem tots els ingredients en un bol i els anem barrejant molt bé perquè quede una massa prou uniforme. Després anem fent boletes i les anem posant damunt del paper vegetal o en motlles petits per trufes. Ho posem tot al forn a una temperatura no molt alta, uns 150 graus ja està bé perquè si no se'ns cremen per fora abans de fer-se per dins i abans que estiguen daurats, ja estan, millor que no se'ns cremen. Menys de mitja hora de forn és suficient. 

diumenge, 23 de desembre del 2012

Puré de cigrons

-Aquesta recepta és una d'aquelles que s'inventen per aprofitar menjar que ha sobrat. En aquest cas, sobres del putxero. Ma mare sempre diu que a ella li costa menjar-se els cigrons i que aquesta és una bona manera de fer-ho al mateix temps que s'aprofiten les sobres. Ací posaré que gastem només creïlla i carlota, però podem afegir també carn o el que volguem del que ens haja sobrat del putxero.

INGREDIENTS:
-Cigrons.
-Creïlla.
-Carlota.
-Caldo de putxero.
-Sal.

ELABORACIÓ: 
-Una vegada fet i menjat el putxero, s'agarren els cigrons que sobren, juntament amb un tros de creïlla i un de carlota i es posa tot al got de la batedora. S'afegix caldo de putxero i sal si és necessari. Es bat tot formant un puré i es va provant d'espessor i de sal, afegint més caldo o més sal si fa falta fins que està com volem. 

divendres, 14 de desembre del 2012

Galtes de porc al forn

-Vaig descobrir les galtes quan vaig vindre a viure a Catalunya, perquè a València no és un plat massa comú, però des que les vaig descobrir, m'agrada molt demanar-les allà on vaig, ja siga al forn, a la brasa o en salsa. La veritat és que aquesta recepta és una barretja de vàries que he consultat per internet, per tant, no és ben bé una recepta de ma mare, però he pensat que si jo li explique a ella i ella comença a fer-la, la puc considerar una recepta de Reme i penjar-la en este bloc. És una bona manera d'ampliar les receptes del bloc.

INGREDIENTS:
-Galtes de porc.
-Ceba.
-All.
-Oli.
-Sal.
-Brou (de verdures, però si no, podem fer-lo servir de carn). 
-Conyac.

ELABORACIÓ:
-En una paella amb un poc d'oli, anem sofregint les galtes per les dues cares fins que les deixem un poc dauradetes. A mesura que estan, les anem retirant del foc i reservant en un recipient que puga anar al forn. És important que la part de la galta amb os quede cap a baix i la part més carnosa cap a dalt.
 En la mateixa paella i amb el mateix oli, sofregim l'all i la ceba tallats a trocets menudets fins que estan més o menys dauradets. Quan ja estan, afegim un xorro de conyac i un poc de brou i els deixem bullir per netejar la paella i afegim tota aquesta barreja al recipient on tenim les galtes. Ens assegurem que el líquid tapa les galtes fins el punt que l'os no quede a la vista. Ho tenim 20 minutets a 200 graus i reguem bé les galtes amb la salsa i baixem la temperatura fins 150 graus. Ho deixem dins del forn i de tant en tant anem regant les galtes amb la salsa i assegurant-nos que sempre hi ha suficient, si no, afegim brou. En un parell d'hores, les galtes ja estan fetes.

dimarts, 11 de desembre del 2012

Puré de creïlles

-És un plat molt senzill i que quasi tot el món sap fer, però, l'altre dia, vaig pensar de fer-ne i vaig haver de cridar ma mare per preguntar-li com exactament. Per això vaig pensar que igual no era mala idea penjar la recepta per si a algú més li ve el dubte igual que a mi. Hi ha moltes maneres de fer-lo, aquesta és una:

INGREDIENTS:
-Creïlles.
-Aigua.
-Sal.
-Oli o mantega. 
-Llet.

ELABORACIÓ:
-Primer que res, netegem les creïlles i les posem a bullir senceres i amb pell. Jo ho faig a l'olla, posant-la al número dos i tenint-ho un minut o dos quan fan els pitos. Si ho fem amb un perol, farà falta tindre-les bullint una mitja horeta. 
 Una vegada cuites les creïlles, les pelem i les posem en un bol, on les anem xafant amb una forquilla. Abans de començar a xafar-les, haurem afegit oli o mantega, el que preferim. Ma mare sempre és més partidària de fer servir oli, però la mantega li dona un aspecte més xulo. Seguim xafant i, per aconseguir la textura adequada, podem afegir, o bé llet, o bé la mateixa aigua amb la que hem bullit les creïlles. Ho anem barrejant bé i afegint líquid fins obtenir la textura adequada.