dilluns, 1 de desembre del 2014

Arròs meloset amb bolets

L'altre dia, estàvem ma mare i jo a casa ma tia Empar i elles i Piedi m'explicaven que l'altre dia Empar havia fet un arròs meloset amb bolets, conill i bledes i que estava boníssim. Vam coincidir que l'arròs combina fàcilment amb qualsevol cosa i, pensant que tenia a casa uns bolets secs que havia comprat al lidl i que, per cert, han resultat estar molt bons, vaig decidir que faria un arròs semblant a este amb els ingredients que tinguera a casa, en aquest cas, peu de porc per fer un caldo i cansalada. El resultat és el que explicaré i les variacions cadascú podrà introduir les que vullga. A mi i a Sílvia este ens va encantar, de fet, jo me'n vaig menjar tres plats. 

INGREDIENTS:
-Arròs (100 grams per persona més o menys, o dos grapadets o una taceta de cafè)
-Alls (4 o 5 dents)
-Bolets secs (Jo vaig gastar mig pot dels del lidl)
-Oli d'oliva, un xorro.
-Cansalada (nosaltres li diem "panceta", tot i la incorrecció, el nombre de tallades depèn de les racions que fem).
-Tomaca ratllada o triturada de pot (Jo li vaig posar un parell de cullerades per fer 3-4 racions).
-Sal.
-Pebre roig.
-Colorant (a mi sempre m'agrada més que l'arròs quede groguet, és al que estem acostumats els valencians).
Per al caldo:
-Un peu de porc.
-Una ceba.
-Sal
-Julivert. 

ELABORACIÓ:
-En una olla, posem aigua, la ceba pelada i tallada per la meitat, el peu de porc, un bon pessic de sal i  un poc de julivert. Tanquem l'olla, la portem a ebullició i ho tenim 10 minutets al 2 per fer el caldo. Per una altra banda, en un perol més xicotet posem els bolets en aigua bullint i els tenim uns 10 minutets perquè s'hidraten, els escorreguem i guardem l'aigua en la que els hem bullit, que tindrà un color molt fosc i serà molt gustosa per fer caldo. En una paella posem un xorro d'oli i sofregim un poquet els alls picats i després afegim la cansalda tallada a trocets ben xicotets, ajustem de sal i afegim els bolets escorreguts. Quan ja estan fets, afegim la tomaca i esperem que es faça i baixem el foc per posar el pebre roig i l'arròs per sofregir-lo una miqueta, així ens assegurem que no es passarà. 
En un perol, posem el caldo dels bolets barrejats amb el caldo de peu de porc i el portem a ebullició. La quantitat de caldo ha de ser suficient per coure l'arròs i que després quede un poc caldoset, tant com ens agrade. És millor posar-ne de menys i després afegir caldo que tindrem bullint a part que que ens passem de caldós. Quan ja vull, afegim l'arròs i tot el sofregit de la paella, ho provem de sal i ho tenim un quart d'hora mínim bullit a foc mig perquè es coga l'arròs, si més o menys ja està, apaguem el foc i el deixem perquè s'acabe de fer, però sempre és millor que anem provant per trobar el punt que més ens agrade per l'arròs.

2 comentaris: