diumenge, 12 de març del 2023

Coca amb llonganisses, pebres i alls tendres

 -Tot i que les coques més típiques del meu poble són la de pésols i la de pebre i tomaca, a mi sempre m'ha agradat provar a fer-les de més coses. L'altre dia, veient la sèrie "José Andrés i familia en España", que, per cert, recomane molt. El xef, al capítol de València, va parlar de les coques i, a part de dir que eren anteriors a les pizzes, va dir que eren coques de pa en les que es posava per damunt el que un tenia per casa, i dit i fet. El resultat, esta coca que està boníssima. De fet, no sé si Irene me'n deixarà fer cap altra a casa, perquè li encanta, i la idea dels pebres és seua.

INGREDIENTS:

Per la massa:

-Farina (mig quilo)

-Llevat (un paquetet de la que venen fresa, jo la compre al mercadona i està a la zona dels iogurts).

-Oli (mig got)

-Llet (un got, tambés es pot posar aigua, però amb la llet la massa s'aguanta més blaneta).

-Sal (un pessic).

Pel sofregit:

-Oli d'oliva (un xorro)

-Alls tendres

-Pebres verds (dels italians)

-Llonganisses blanques (saltxitxes en Catalunya)

-Sal

(les quantitats d'aquests ingredients van al gust de cadascú, però el total del sofregit ha de ser el suficient per omplir tota la coca. Jo per aquesta massa he posat 10 llonganisses, 5 pebres italians menuts, un manoll d'alls tendres i com pensava que era poc he posat també una ceba tendra).

ELABORACIÓ:

En un recipient on poguem pastar posem la farina i afegim la llet tèbia en la que haurem disolt el llevat. Ho barregem i afegim l'oli i el pessic de sal. Ho movem tot amb una cullera de fusta fins que té consistència per poder-ho pastar amb les mans. Quan ho tenim ben pastat, fem una bola, la posem en un bol i la tapem amb un drap net. La deixem una hora així, perquè la pasta es "faça bona". Mentre esperem, en una paella amb un xorro d'oli, sofregim tots els ingredients del sofregit tallats com ens agraden, a mi no m'agrada massa gran. 

Quan la massa ja s'ha fet bona, l'estenem sobre la safata del forn. Jo pose baix paper vegetal perquè no s'enganxe. Posem el sofregit per damunt i esperem un ratet fins que la massa es torna a fer bona (infla una miqueta). Segons ma tia Pepita, si la posem al forn a 50 graus es fa bona abans. Després la posem al forn a mitja altura a temperatura ben alta i en uns vint minutets estarà bona. Posem el forn per dalt i per baix, però anem controlant i, si se'ns crema la coca per damunt, o posem el forn només per baix o biaxem la coca a la part baixa. Després de reposar un ratet, sempre està més bona. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada