dijous, 9 de desembre de 2010

Llenties

-Éste és un plat que quan era menut no m'agradava gens, encara recorde com ma mare ens les triturava tant a mi com a la meua germana per tal que les menjàrem, ja que, "són molt importants perquè tenen ferro...". A més aprofitava per fer-nos menjar verdura, ja que triturat no es veu, així ens posava de tot.
Ara és un plat que m'agrada molt, i fet de qualsevol manera. La manera de fer-les de ma mare té com a característica que no porta res de carn, tot verdura, per tant, és un plat que no es fa gens pesat.

INGREDIENTS:
-LLenties (aproximadament 80g. per persona).
-Ceba.
-All porro.
-Safanòria.
-Alls.
-Tomaca ratllada.
-Xirivia.
-Api.
-Ametlles.
-Julivert.
-Pebre roig.
-Llorer.
-Sal.
-Aigua.
-Oli.
-Ou dur.

-En una paella posem un poc d'oli i tallem ben menudet el porro, la ceba i la safanòria i ho sofregim tot junt provant-ho de sal. També podem posar un parell de dents d'all sencers per donar-li gustet. Quan ja ho tenim tot quasi sofregit, afegim la tomaca ratllada i deixem que s'acabe de fer tot. Quan ja està, afegim el pebre roig i apaguem el foc mentre que ho barregem tot bé.
Per una altra banda, preparem les llenties. Si fem servir les ràpides, que és el que faig jo, no fa falta que les posem en remull abans, simplement les rentem un poquet perquè se'n vaja la terra que trauen o les posem amb aigua mentre que preparem el sofregit. Després les passem pel colador per treure la terra i les posem a bullir en un perol amb la xirivia, l'api i un parell de fulles de llorer. Si són llenties ràpides tarden aproximadament mitja horeta en estar fetes. Un poc abans, afegim el sofregit al perol i ho barregem tot bé, deixant-ho bullir una miqueta tot junt. Mentre que fem això, en el morter, fem una picaeta amb ametlles fregides, all i julivert, que afegim al final quan ja està quasi acabat per donar-li gustet. A l'hora de servir, li ratllem l'ou dur per damunt, millor fer-ho en cada plat, perquè si no les mengem totes el primer dia i les guardem, l'ou es pot fer roïn.
Si no ens ho mengem immediatament sino al cap d'un ratet i fins i tot el dia següent, estan més gustoses.

1 comentari:

  1. Mira que m'encanten les llenties, però aquestes són les meues preferides, amb bona cosa de verduretes!!!
    Aprodite l'ocasió per felicitar-te pel bloc i donar-te les gracies per compartir una cuina tan íntima com és la del dia a dia :)
    Per cert, busque recepta de coquetes de sagí, que en teniu per la Safor?
    Salutacions des de la Ribera.

    ResponElimina