dilluns, 28 de desembre del 2009

Coca de pésols


-No sé si és típica del meu poble o de més llocs. Allà la fem amb pèsols i també amb pebre i tomaca. A mi, quan era menut, m'agradava més la de tomaca, però ja fa uns anys que preferisc la de pésols. La gran especialista en estes coques és ma tia Pepita, germana de ma mare, i a ella és a qui vaig recórrer perquè em diguera les mesures. Posaré les proporcions per fer mig quilo de farina, jo, per exemple, com que tinc un forn menudet, vaig gastar la meitat.

INGREDIENTS:
Per la massa:
-Farina (mig quilo)
-Llevat (un paquetet de la que venen fresca, jo la compre al mercadona, i està a la zona dels iogurs)
-Oli (mig got)
-Llet (un got, també es pot posar aigua, però amb la llet, la massa s'aguanta més blaneta)
-Sal (un pessic)
Pel sofregit:
-Pésols (la quantitat depén del gust, jo pose un potet per un quart de farina)
-Ceba (ídem, jo en pose una per un quart de farina)
-Tonyina (de pot, jo en pose una per un quart de farina).
-Ou dur (un o dos)

ELABORACIÓ:
-Per fer la massa, posem en un recipient gran, on poguem pastar després, la llet, un poc tèbia, i el llevat desfet, i ho tenim uns minutets perquè vaja desfent-se el llevat.
Passats estos minuts, afegim la farina i l'oli i ho movem tot amb una cullera de fusta, fins que va fent-se tot una massa, si veiem que falta oli o farina, ho anem afegint fins que queda una textura bona per pastar amb les mans. Ho pastem ben pastat durant uns minuts i després ho deixem fet una bola, tapat amb un drap nét, fins que la pasta es fa bona (s'infla)
Mentre que la massa es fa bona, en una paella, sofregim la ceba tallada a trossets menudets, després afegim els pésols, abans o després depenent de si són crus, congelats o de pot, i al final, la tonyina, per deixar preparat el sofregit.
Quan veiem que la pasta ha inflat, agarrem una llanda (ma mare li posa paper vegetal a sobre, i jo també ho faig, així no s'apega ni embruta) i posem la massa extesa per tota la superfície. Després li tirem el sofregit per damunt i esperem a que la massa torne a inflar. Consell de ma tia: Si la poses al forn a foc mínim (50º) uns minutets, es fa bona abans la massa. Una vegada s'ha fet bona, pugem el foc del forn al màxim i esperem uns 20 minutets, depenent del forn a que es faça. Posem el forn per dalt i per baix, i si veiem que es crema per damunt, li posem només per baix.
Respecte a l'ou, ma tia el posa per damunt a rodanxes abans de posar la coca al forn, i ma mare el ratlla per damunt quan trau la coca del forn, ja acabada, jo preferisc com ho fa ma mare i també ho faig així.

1 comentari:

  1. Moltes gràcies.M'ha eixit boníssim. Feia temps que buscava un receptari tipicament valencià i per sort he arribat a aquest a més a més ben documentat.

    ResponElimina