dissabte, 27 d’abril del 2013

Magre en salsa


-Ja m'agradaria que m'agradara més el peix, però no ho puc evitar, sóc molt carnívor... i la companya que m'he buscat fa que aquest tema s'aguditze. Per això, cada dos per tres, agarre el telèfon i pregunte: "Mamà, com puc fer tal o qual cosa?" aquesta vegada va ser magre el que volia fer, i el que em va dir, ho vaig adaptar al meu gust.

INGREDIENTS:
-Magre de porc (a taquets, encara que també podem gastar un altre tipus de carn si ens agrada més),
-Ceba (una o més, depén de la quantitat de carn).
-Alls (5 o 6 dents, depén de quant ens agrade).
-Tomaca (Una tomaca madura per ratllar-la o més si ens agrada).
-Xampinyons (Una safata de xampinyons laminats ja està bé).
-Oli.
-Sal.
-Conyac.(Un xorret, o mig got, depén de quant ens agrade, més o menys)
-Pebre negre.

-ELABORACIÓ:
-En una paella grandeta, posem a sofregir la carn i, quan es comença a fer, afegim un xorret de conyac i deixem que es consumisca o el cremem per que se'n vaja l'alcohol. Quan ja està daurada la carn, la retirem i, en la mateixa paella, fem els xampinyons. Quan ja estan, els retirem també. Per una altra banda, haurem picat la ceba i l'all que en la mateixa paella, també sofregirem fins que estiguen daurats (ma mare em va dir que també es podia posar carlota, però a mi no m'agrada massa). Quan ja està daurat, afegim la tomaca ratllada i també podem afegir una culleradeta de sucre per traure l'acidesa. Quan ja està tot ben fet i barrejat, afegim la carn i els xampinyons que teníem reservats i deixem, a foc baix, que es vagen fonent tots els ingredients un ratet. Després ja està bona per servir, com a plat principal, com acompanyament o com a tapa per anar picant. Això sí, està bé que tinguem a mà una bona barra de pa, perquè el caldet està ben bo.

diumenge, 21 d’abril del 2013

Pastissets d'espinacs

 Estos són uns pastissets que m'agraden molt i, els explicaré amb l'última massa que em va ensenyar ma mare , i no amb la dels pastissets de mida de tota la vida. Al meu poble, i sobre tot a ma casa perquè a ma mare li agraden molt, és molt típic fer pastissets d'herbes, unes herbes que ixen al bancal i que ma mare sap distingir, però jo no. Però a falta d'herbes, els espinacs també queden molt bons. 

INGREDIENTS:
Per la massa: 
-Oli (1 tasseta), si pot ser de gira-sol, i si no, d'oliva suau, perquè no faça massa gust.
-Cervessa (1 tasseta)
-Sal (1 pessic)
-Farina (la que admitisca).
Pel farcit:
-Espinacs (jo compre les bosses del mercadona, que ja estan netes).
-Tonyina (una llauna o dues, depén com ens agrade i de la quantitat d'espinacs)
-Pinyons
-Oli
-Sal

ELABORACIÓ:
-Posem en un recipient gran el got d'oli i el de cervessa i ho barregem bé perquè forme un líquid uniforme. Després anem afegint farina fins que veiem que la massa queda compacta. i un pessic de sal i ho movem tot amb una cullera de fusta, fins que veiem que la massa ja no es queda enganxada al recipient, en eixe moment l'agafem amb les mans i la pastem ben pastada.  Si ens queda massa farinosa o massa oliosa, afegim del que pertoque. Quan ja la tenim pastada, la tapem amb un drap net i la deixem reposar mitja horeta o més.
 En una paella amb un poc d'oli, posem els alls tallats ben menudets a daurar i, quan ja està, anem afegint els espinacs, que s'aniran reduïnt poc a poc. A mesura que ho van fent, anem afegint-ne més fins que afegim tota la bossa. Quan ja ho tenim bé, afegim la tonyina i un grapadet de pinyons i ho barregem tot bé a la mateixa paella.
 Una vegada reposada la massa, anem fent boletes i les anem xafant, una bona manera és posar-la dins d'una bossa de plàstic perquè no s'enganxe i, amb un perol o alguna cosa gran, xafar-les. Després les posem en un plat i les acabem de xafar bé amb les mans. Les omplim amb el farcit i les anem tancat amb forma de pastisset. Les anem posant en una safata pel forn i, quan ja estan totes, les pintem amb oli batut i les posem al forn prèviament escalfat a 180º. Pot ser una miqueta més depenent del grossor de la massa, però si no, en una mitja horeta al forn ja els tindrem bons per menjar.

dimecres, 17 d’abril del 2013

Espagueti carbonara (amb ou)

-Tota la vida havia pensat que els espagueti carbonara es feien amb nata, però a casa ma uelo, al poble, hi
havia un llibre de pasta (de Sofia Loren, per cert) en el qual hi havia moltes receptes. Un estiu que vaig passar sol allà, em va pegar per anar fent receptes d'aquest llibre, no havia cuinat en serio mai, i pot ser va ser la meua primera incursió al món de la cuina i, en aquell llibre, és on vaig descobrir que, per als italians, la pasta carbonara es fa amb ou, i no amb nata o crema de llet com solem fer per ací.

INGREDIENTS:
-Espagueti (entre 100 i 125 grams per persona, depenent de la gana)
-Ceba (talladeta ben fineta o picada. La quantitat depén de com ens agrade, jo per dues persones en pose mitja o una sencera, depenent del tamany).
-Bacon (jo compre el de tires del mercadona, que crec que és tarradellas).
-Xampinyons (laminats o tallats com volguem)
-Ous (Jo pose un ou per persona, però depén de cadascú).
-Oli.
-Sal
-Aigua.
-Formatge parmesà.

ELABORACIÓ:
-Posem a bullir aigua en un perol i, quan ja ho fa, afegim els espaguetis i la sal i ho movem amb una cullera de fusta perquè no s'enganxe. Ho deixem bullir els minus que ens digua l'envàs del espagueti. Al mateix temps, en una paella amb oli, posem a sofregir la ceba picada, després afegim el bacon i, al final, els xampinyons. Escorreguem la pasta una vegada ja està bullida i l'afegim a la paella amb el sogregit i ho barregem tot bé. En un plat fondo, batem els ous i els tirem per damunt dels espagueti i ho movem tot bé fins que l'ou va collant. Quan ja està, ja podem servir. Per una altra banda, haurem ratllat el formatge parmesà, que podem traure en un recipient perquè cadascú se'l vaja posant al plat, o podem afegir-lo a la paella i que vaja barrejant-se amb tot, com volguem.

dissabte, 13 d’abril del 2013

"Petxugues" de pollastre amb nata

-Quan era menudet, només podia menjar cuixa de pollastre, no sé molt bé per què, la "petxuga", que era com li déiem (encara que ja sé que és un castellanisme en tota regla), se'm feia una bola a la boca i em costava molt de tragar. Ma mare, com sempre, anava buscant la manera que ens menjàrem les coses a gust i va trobar aquesta manera, que m'encantava i encara m'encanta. Això sí, acompanyada d'un bon tros de pa. Jo li he afegit el roquefort, que m'agrada molt, però l'essència és la mateixa.

INGREDIENTS:
-"Petxugues" de pollastre (tallades fines o grosses, com més ens agrade. Depenent com, entre 2 i 4 per persona).
-Xampinyons (jo gaste la safata laminada del mercadona, que ja ve neta, i ni els talle ni res).
-Oli (un xorret però no molt).
-Sal.
-Nata (1 brick dels menudets. Per consell de ma mare, compre la de montar, que serveix per montar i per cuinar, en canvi la de cuinar no serveix per montar).
 -Formatge roquefort (opcional, jo en pose un bon tros, però depén de com ens agrade de fort).

ELABORACIÓ:
-En una paella amb un poquet d'oli, anem fent les "petxugues"  i salant-les fins que queden cuites i daurades per les dues bandes. A mesura que les fem, les anem reservant en un plat. En la mateixa paella, una vegada hem acabat, fem els xampinyons, afegint-los també sal. Quan ja estan fets, posem la nata i el formatge a trossets perquè es vaja desfent. Quan la nata ja fa xup xup, tornem a afegir el pollastre i deixem que es vaja sucant amb la nata a foc lent. Quan ens sembla que la nata s'ha reduït prou i el pollastre està ben mullat, ho servim, amb una bona barra de pa per sucar la nata, la qual cosa personalment m'encanta. 

dissabte, 6 d’abril del 2013

"Risotto" de verdures

L'altre dia estava amb ma mare a València i li vaig preguntar:
-Mamà, tens xampinyons?
-Sí.
-I parmesà?
-Sí.
I vaig pensar, "tenim tots els ingredients per fer un risotto", perquè en casa ma mare no fa falta preguntar si hi ha arròs, sempre hi ha. Em va dir que tenia carxofes, pebres i més coses i vam decidir que el faríem de verdures. 

INGREDIENTS:
-Arròs (2 grapadets per persona o una cullerada de les de servir sopa per persona).
-Ceba (en aquest cas vam gastar ceba tendra).
-Xampinyons.
-Carxofes.
-Pebre (a mi m'agrada el verd, però el roig també està bo.
-Alls tendres.
-Formatge parmesà.
-Caldo de verdures. (si gastem les mesures de l'arròs fet amb paella, seria el triple que d'arròs. Però com al risotto es va afegint, jo no el mesure mai, i si me'n falta, afegisc aigua, que tampoc passa res).
-Oli.
-Sal.

ELABORACIÓ:
-En una paella, posem a sofregir la ceba ben menudeta i la resta de verdures excepte els xampinyons. Quan estan daurades, afegim els xampinyons, talladets al tamany que més ens agrade, ho salem tot i, quan ja està tot, afegim l'arròs per sofregir-lo una miqueta (segons ma mare, sofregir-lo és el secret perquè després no es passe). A continuació, afegim caldo fins que tapem bé l'arròs i ho posem a foc ben viu (és convenient que tinguem el perol amb el caldo en un altre foc perquè quan l'afegim a la paella ja estiga bullint). Anem movent l'arròs i afegint caldo a mesura que es va consumint sense parar de moure l'arròs. Quan veiem que comença a estar cuit, baixem un poc el foc perquè s'acabe de consumir el caldo i deixem que s'acabe de fer l'arròs. Una vegada consumit el caldo però no del tot, perquè quede una textura "meloseta", apaguem el foc i afegim el parmesà ratllat i ho barregem tot bé. Deixem que repose un poc i ja el podem servir (també podem posar el formatge a banda i que se'l pose cadascú per si a algú no li agrada).