divendres, 24 de desembre del 2010

Tonyina al forn

-La veritat és que quasi sempre em menge la tonyina a la planxa, però això obliga a fer alguna cosa per acompanyar-la. En este plat, molt senzill, ja que només posem ceba, la tonyina ja porta algun acompanyament, és molt ràpida i fàcil de fer i queda molt gustosa.


INGREDIENTS:
-Tonyina (Jo quasi sempre compre la congelada del mercadona que sol estar bé de preu i queda molt tendra i gustosa).
-Ceba.
-Oli.
-Sal.
-Espècies (si li volem posar, les que ens agraden).

ELABORACIÓ:
-Anem escalfant el forn mentre que tallem la ceba, cadascú com li agrade, a mi com mes m'agrada és en "juliana". Untem la base d'una cassola amb oli, posem damunt la ceba i la sal que volguem i la posem dins del forn perquè vaja fent-se. Quan ja està un poc feta, depenent de si la tonyina és més o menys grossa ho farem abans o després, posem la tonyina damunt i li tirem un rajolinet d'oli i les espècies que ens agraden. Quan veiem que la tonyina ja està feta, (a mig fer-se li podem donar la volta), ja està.

dijous, 9 de desembre del 2010

Llenties

-Éste és un plat que quan era menut no m'agradava gens, encara recorde com ma mare ens les triturava tant a mi com a la meua germana per tal que les menjàrem, ja que, "són molt importants perquè tenen ferro...". A més aprofitava per fer-nos menjar verdura, ja que triturat no es veu, així ens posava de tot.
Ara és un plat que m'agrada molt, i fet de qualsevol manera. La manera de fer-les de ma mare té com a característica que no porta res de carn, tot verdura, per tant, és un plat que no es fa gens pesat.

INGREDIENTS:
-LLenties (aproximadament 80g. per persona).
-Ceba.
-All porro.
-Safanòria.
-Alls.
-Tomaca ratllada.
-Xirivia.
-Api.
-Ametlles.
-Julivert.
-Pebre roig.
-Llorer.
-Sal.
-Aigua.
-Oli.
-Ou dur.

-En una paella posem un poc d'oli i tallem ben menudet el porro, la ceba i la safanòria i ho sofregim tot junt provant-ho de sal. També podem posar un parell de dents d'all sencers per donar-li gustet. Quan ja ho tenim tot quasi sofregit, afegim la tomaca ratllada i deixem que s'acabe de fer tot. Quan ja està, afegim el pebre roig i apaguem el foc mentre que ho barregem tot bé.
Per una altra banda, preparem les llenties. Si fem servir les ràpides, que és el que faig jo, no fa falta que les posem en remull abans, simplement les rentem un poquet perquè se'n vaja la terra que trauen o les posem amb aigua mentre que preparem el sofregit. Després les passem pel colador per treure la terra i les posem a bullir en un perol amb la xirivia, l'api i un parell de fulles de llorer. Si són llenties ràpides tarden aproximadament mitja horeta en estar fetes. Un poc abans, afegim el sofregit al perol i ho barregem tot bé, deixant-ho bullir una miqueta tot junt. Mentre que fem això, en el morter, fem una picaeta amb ametlles fregides, all i julivert, que afegim al final quan ja està quasi acabat per donar-li gustet. A l'hora de servir, li ratllem l'ou dur per damunt, millor fer-ho en cada plat, perquè si no les mengem totes el primer dia i les guardem, l'ou es pot fer roïn.
Si no ens ho mengem immediatament sino al cap d'un ratet i fins i tot el dia següent, estan més gustoses.