-Des de que mon pare i ma mare van plantar carabasses al bancal, es multipliquen a casa les receptes que les tenen com a ingredient principal. A mi en principi no m'agradaven, però ara m'agraden tots els plats que fem amb elles, fins i tot elles soles torrades al forn.
INGREDIENTS:
-600g. de carabassa (torrada al forn).
-250g. de sucre
-5 ous
-Un brick menut de nata
-3 cullerades de maizena
-1 llima ratllada
-Sucre cremat (el caramel que venen de royal va molt bé)
ELABORACIÓ:
-Abans que res, agarrem la carabassa, la tallem per la meitat i la torrem al forn per poder fer el flam.
Posem en un pot per la batedora els ous i el sucre i els treballem una miqueta amb la batedora de varilles. A continuació afegim la resta d'ingredients i ho mesclem tot bé.
En un motlle per posar al forn, untem tota la base amb el sucre cremat i tirem tot el batut per damunt. Quan ja tenim el forn ben calent, a més de 200 graus, posem el motlle dins i en aproximadament una hora tindrem el flam fet. Podem clavar-li un ganivet i, quan el treiem net, ja està fet. Ma tia Conxin diu que en la recepta original que li van passar, una vegada tret el flam del motlle se li posava xocolate ratllat per damunt, però això no ho solem fer, és una prova que sembla que no déu d'estar gens malament.
dilluns, 25 d’octubre del 2010
dilluns, 18 d’octubre del 2010
Braç de gitano d'espinacs.
-Un plat senzill i ràpid de fer i molt bo, tant per menjar de picaeta o com a complement d'un plat principal, o per sopar. Jo posaré els ingredients que posa ma mare, amb els quals queda boníssim, però podem posar allò que volguem.
INGREDIENTS:
-Pasta de full (de la que venen com una làmina enrotllada amb forma ovalada, millor comprar la de Tarradellas, que em comenta ma tia Conxin que és rectangular, o també la de hacendado).
-Espinacs
-Alls
-Tonyina (de pot)
-Pernil dolç
-Formatge
-Oli
-Ou
ELABORACIÓ:
-En una paella posem un poc d'oli i sofregim alguns allets talladets ben menudets i els espinacs.
En una superfície plana, anem desenrotllant la pasta de full ("hojaldre"), sense treure'l del paper, perquè així després no se'ns enganxarà. L'estenem bé i l'anem estirant per deixar-lo lo més semblant possible a un rectangle, ja que té forma ovalada.
Quan ja el tenim ben estés, tirnem per damunt el sofregit, escampant-lo bé per tota la pasta menys pel borde, que el deixem buit per després podem enrotllar-ho bé. Després tirem la tonyina per damunt del sofregit fins que ho tapem tot. Per damunt, fem una capa amb el pernil dolç i una altra amb el formatge, de rodanxes fines, millor.
Una vegada tenim tots els ingredients estesos, comencem per un costat a enrotllar la pasta des del costat més llarg del rectangle, perquè ens quede lo més allargat possible. Ho enrotllem tot poc a poc i quan acabem doblem les puntes perquè quede tancat. Després, amb un pinzell, li passem l'ou batut per damunt i ho posem al forn prèviament escalfat. Quan ja està ben doradet, ja està.
INGREDIENTS:
-Pasta de full (de la que venen com una làmina enrotllada amb forma ovalada, millor comprar la de Tarradellas, que em comenta ma tia Conxin que és rectangular, o també la de hacendado).
-Espinacs
-Alls
-Tonyina (de pot)
-Pernil dolç
-Formatge
-Oli
-Ou
ELABORACIÓ:
-En una paella posem un poc d'oli i sofregim alguns allets talladets ben menudets i els espinacs.
En una superfície plana, anem desenrotllant la pasta de full ("hojaldre"), sense treure'l del paper, perquè així després no se'ns enganxarà. L'estenem bé i l'anem estirant per deixar-lo lo més semblant possible a un rectangle, ja que té forma ovalada.
Quan ja el tenim ben estés, tirnem per damunt el sofregit, escampant-lo bé per tota la pasta menys pel borde, que el deixem buit per després podem enrotllar-ho bé. Després tirem la tonyina per damunt del sofregit fins que ho tapem tot. Per damunt, fem una capa amb el pernil dolç i una altra amb el formatge, de rodanxes fines, millor.
Una vegada tenim tots els ingredients estesos, comencem per un costat a enrotllar la pasta des del costat més llarg del rectangle, perquè ens quede lo més allargat possible. Ho enrotllem tot poc a poc i quan acabem doblem les puntes perquè quede tancat. Després, amb un pinzell, li passem l'ou batut per damunt i ho posem al forn prèviament escalfat. Quan ja està ben doradet, ja està.
dilluns, 11 d’octubre del 2010
Pebres farcits d'arròs
Un altre plat en el que l'ingredient protagonista és l'arròs fet al forn, però amb la peculiaritat que en este cas, l'arròs es cou amb el vapor que desprén el pebre. És un plat molt gustós i que dóna molt de joc, perquè a part dels ingredients principals, arròs i pebre, podem posar el que vullguem. Lo normal és posar ceba i carn picada, però el podem fer tot de verdures o del que la nostra imaginació ens diga.
INGREDIENTS:
-Pebres rojos
-Arròs (2 cullerades per cada pebre més o menys).
-Ceba
-All
-Tomaca ratllada o triturada
-Carn picada (que pot ser sustituida per tonyina si ens agrada)
-Oli
-Sal
-Opcionalment podem posar xampinyons o altres verdures en funció del que volguem fer el farcit.
ELABORACIÓ:
-En una paella amb oli sofregim l'all i la ceba i a continuació afegim la carn picada, com si estiguérem fent un sofregit per pasta. Quan ja més o menys ho tenim, afegim la tomaca ratllada i anem deixant que es vaja consumint fins que quede el sofregit preparat. A continuació, afegim l'arròs i el sofregim ben sofregit. Llevem el rabo als pebres i els netegem un poc per dins i després els anem omplint amb el sofregit i l'arròs. Una vegada plens, tapem el forat del pebre amb un tros d'albergínia o una rodanxa de ceba. Els posem en una safata pel forn i els tapem amb paper de plata perquè no es cremen, una vegada tenim el forn ben calent, els posem dins. Com que l'arròs s'ha de coure amb el calor de dins del pebre, el procés és lent, necessitarem una hora o més, depenent del forn. Quan veiem que el pebre ja està ben cuit, normalment l'arròs ja està fet, però podem destapar-lo i mirar-ho per confirmar-ho.
INGREDIENTS:
-Pebres rojos
-Arròs (2 cullerades per cada pebre més o menys).
-Ceba
-All
-Tomaca ratllada o triturada
-Carn picada (que pot ser sustituida per tonyina si ens agrada)
-Oli
-Sal
-Opcionalment podem posar xampinyons o altres verdures en funció del que volguem fer el farcit.
ELABORACIÓ:
-En una paella amb oli sofregim l'all i la ceba i a continuació afegim la carn picada, com si estiguérem fent un sofregit per pasta. Quan ja més o menys ho tenim, afegim la tomaca ratllada i anem deixant que es vaja consumint fins que quede el sofregit preparat. A continuació, afegim l'arròs i el sofregim ben sofregit. Llevem el rabo als pebres i els netegem un poc per dins i després els anem omplint amb el sofregit i l'arròs. Una vegada plens, tapem el forat del pebre amb un tros d'albergínia o una rodanxa de ceba. Els posem en una safata pel forn i els tapem amb paper de plata perquè no es cremen, una vegada tenim el forn ben calent, els posem dins. Com que l'arròs s'ha de coure amb el calor de dins del pebre, el procés és lent, necessitarem una hora o més, depenent del forn. Quan veiem que el pebre ja està ben cuit, normalment l'arròs ja està fet, però podem destapar-lo i mirar-ho per confirmar-ho.
divendres, 8 d’octubre del 2010
Crema d'espàrrecs
-Encara que preferisc menjar-me els espàrrecs al forn o a la planxa, que m'agraden molt, si volem un plat calentet, la crema és una manera ben bona i fàcil de fer-los. El procés és el mateix que per fer la resta de cremes, les quals, a mi m'agraden molt sobre tot per sopar, ja que tenen una digestió molt lleugera.
INGREDIENTS:
-Espàrrecs (dels verds, ens hem d'esperar a que siga la temporada, si no són molt cars o només estan congelats).
-Ceba
-Creïlla
-Oli
-Sal
-Aigua
ELABORACIÓ:
-En un perol amb un poc d'oli, posem a sofregir la ceba tallada a trocets i els espàrrecs i ho ajustem un poc de sal. Quan ja ho tenim més o menys, afegim la creïlla tallada a daus i aigua fins que ho tapem tot. També podem sofregir més la creïlla si volem. Quan bull, ho deixem bullir uns 25 minuts per tal que es faça la creïlla i després ho colem tot. És millor colar el caldo perquè així podem anar afegint-lo poc a poc a la batedora depenent de si volem la crema més o menys espesa. Posem tota la verdura a la batedora, jo preferisc utilitzar la de got perquè m'agrada més la textura que queda, ho cobrim amb el caldo que hem colat i provem per vore si ens queda molt espés i per provar-ho de sal, afegim el que falte i tornem a batre fins que quede al nostre gust.
INGREDIENTS:
-Espàrrecs (dels verds, ens hem d'esperar a que siga la temporada, si no són molt cars o només estan congelats).
-Ceba
-Creïlla
-Oli
-Sal
-Aigua
ELABORACIÓ:
-En un perol amb un poc d'oli, posem a sofregir la ceba tallada a trocets i els espàrrecs i ho ajustem un poc de sal. Quan ja ho tenim més o menys, afegim la creïlla tallada a daus i aigua fins que ho tapem tot. També podem sofregir més la creïlla si volem. Quan bull, ho deixem bullir uns 25 minuts per tal que es faça la creïlla i després ho colem tot. És millor colar el caldo perquè així podem anar afegint-lo poc a poc a la batedora depenent de si volem la crema més o menys espesa. Posem tota la verdura a la batedora, jo preferisc utilitzar la de got perquè m'agrada més la textura que queda, ho cobrim amb el caldo que hem colat i provem per vore si ens queda molt espés i per provar-ho de sal, afegim el que falte i tornem a batre fins que quede al nostre gust.