dimarts, 27 de juliol del 2010

Bescuit de xocolate

-Encara que els dolços no són el meu fort, com que ma mare i ma tia en fan tants, al final algun de tots l'acabe aprenent a fer, és el cas d'este bescuit, prou similar al normal, però amb la variant del xocolate, ma mare diu que en la recepta que a ella li va arribar, es feia posant xocolate pur, però que ella el fa amb nesquik, i així és com jo també he començat a fer-lo.

INGREDIENTS:
-Sucre (300g.)
-Farina (160g.)
-Margarina (180g.)
-Xocolate (250g.)
-Llevat ("levadura royal") (una culleradeta de moka)
-Ous (8)

ELABORACIÓ:
-Es separen les clares dels rovells dels ous i s'alcen amb la batedora fins que es deixen a punt de neu, quan ja estan, s'afegeix el sucre i es continua treballant amb la batedora. Per separat mesclem la resta d'ingredients i després ho afegim tot mesclant-ho poc a poc, però ja sense moure-ho massa amb la batedora. Mentre que ho anem preparant tot, anem escalfant el forn a uns 200ºC, ben calent. Posem tot en un motlle per posar al forn i cap a dins. Quan ho posem al forn ja podem posar la temperatura a uns 180ºC. Encara que s'alce la masa, s'ha de deixar més rato dins perquè s'acabe de fer per dins, la qual cosa pot tardar aproximadament una hora.

dijous, 15 de juliol del 2010

Coca de pebre i tomaca


-Esta coca és molt similar a la coca de pésols que ja havia posat temps abans, la única diferència està en el sofregit que li posem per damunt a la masa. Quan era menudet a mi m'agradava més esta, però ara m'agrada més la de pésols perquè la de tomaca la trobe massa àcida.


INGREDIENTS:
Per la massa:
-Farina (mig quilo)
-Llevat (un paquetet de la que venen fresca, jo la compre al mercadona, i està a la zona dels iogurs)
-Oli (mig got)
-Llet (un got, també es pot posar aigua, però amb la llet, la massa s'aguanta més blaneta)
-Sal (un pessic)
Pel sofregit:
-Pebre roig.
-Tomaca ratllada.
-Tonyina.
-Ou dur.
(les quantitats han de ser les suficients per cobrir tota la masa, i les proporcions depenen del gust de cadascú).

ELABORACIÓ:
-Per fer la massa, posem en un recipient gran, on poguem pastar després, la llet, un poc tèbia, i el llevat desfet, i ho tenim uns minutets perquè vaja desfent-se el llevat.
Passats estos minuts, afegim la farina i l'oli i ho movem tot amb una cullera de fusta, fins que va fent-se tot una massa, si veiem que falta oli o farina, ho anem afegint fins que queda una textura bona per pastar amb les mans. Ho pastem ben pastat durant uns minuts i després ho deixem fet una bola, tapat amb un drap nét, fins que la pasta es fa bona (s'infla)
Mentre que la massa es fa bona, en una paella, sofregim el pebre tallat a trocets, després afegim la tomaca ratllada i, al final, quan ja està, la tonyina, per deixar preparat el sofregit.
Quan veiem que la pasta ha inflat, agarrem una llanda (ma mare li posa paper vegetal a sobre, i jo també ho faig, així no s'apega ni embruta) i posem la massa extesa per tota la superfície. Després li tirem el sofregit per damunt i esperem a que la massa torne a inflar. Consell de ma tia: Si la poses al forn a foc mínim (50º) uns minutets, es fa bona abans la massa. Una vegada s'ha fet bona, pugem el foc del forn al màxim i esperem uns 20 minutets, depenent del forn a que es faça. Posem el forn per dalt i per baix, i si veiem que es crema per damunt, li posem només per baix.
Respecte a l'ou, ma tia el posa per damunt a rodanxes abans de posar la coca al forn, i ma mare el ratlla per damunt quan trau la coca del forn, ja acabada, jo preferisc com ho fa ma mare i també ho faig així.